Eνημερωτική εκδήλωση για γεωτεχνικούς της Π.Ε. Χανίων από την Περιφέρεια Κρήτης & τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την ποιότητα του ελαιόλαδου: Με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων
Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα:
«Η ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” : Ορθές πρακτικές από τον ελαιώνα έως την κατανάλωση»
η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 στις 17:00, στην αίθουσα Ν. Ψυλλάκης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) (Λεωφόρος Καραμανλή 167, Αγροκήπιο, Χανιά).
Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.
Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο την ενημέρωση των γεωτεχνικών σε ότι αφορά τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την ελαιοκαλλιέργεια, τη συγκομιδή και μεταφορά του ελαιόκαρπου, την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιόλαδου, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή και η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν θα είναι οι εξής:
- Ποιότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν από τον ελαιώνα έως την κατανάλωση.
- Ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια (άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, φυτοπροστασία, διαχείριση ελαιώνα), συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
- Επιμόλυνση ελαιόλαδου.
- Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου (επίδειξη γευσιγνωσίας).
Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι οι:
Δρ Γεώργιος Ψαρράς, Διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
Δρ Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Δρ Γεώργιος Κουμπούρης, Διευθυντής Ερευνών, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Δρ Νεκτάριος Κουργιαλάς, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Υδατικών Πόρων, Αρδεύσεων και Περιβαλλοντικής Γεωπληροφορικής, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Δρ Αργυρώ Καλαϊτζάκη, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Εντομολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Δρ Ιωάννα Μανωλικάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Δρ Ιωάννης Κουφάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Εργαστήριο Εντομολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ποιότητας και ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κα Άννα Δασκαλάκη.