Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας
Τηλεφωνικός κατάλογος των υπηρεσιών του Δήμου Χανίων
Αρμοδιότητες Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας
Α. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας έχει ως αποστολή της την μέριμνα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την μέριμνα για την πρόνοια, ασφάλιση και παροχή κοινωνικής προστασίας, τον σχεδιασμό πολιτικών ισότητας με τη λήψη των καταλλήλων μέτρων και τη ρύθμιση των σχετικών δραστηριοτήτων. Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες της Διεύθυνσης στο πλαίσιο της αποστολής
της, καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. Ως εκ τούτου:
-Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων για την Τρίτη Ηλικία, τη δημιουργία προϋποθέσεων συμμετοχής της Διεύθυνσης σε χρηματοδοτούμεναπρογράμματα με στόχο τη στήριξη και ευημερία της οικογένειας.
-Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων συμβουλευτικής, ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο με σκοπό την πρόληψη, ευαισθητοποίηση και ευημερίατων Δημοτών.
-Συντονίζει, υλοποιεί θέματα επιμόρφωσης προσωπικού, επιστημονικής εποπτείας και αξιολογεί όλες τις κοινωνικές δράσεις των Τμημάτων με τη συνεργασία φορέων της επιστημονικής κοινότητας.
-Μεριμνά για την προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης με τη δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης,εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών. Παράλληλα μεριμνά για την προώθηση και ανάπτυξη τουεθελοντισμού στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύηςσε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
- Οργανώνει, παρακολουθεί και αξιολογεί τη δικτύωση τοπικών φορέων Κοινωνικής Φροντίδας (π.χ. κοινωνικές υπηρεσίες, Μ.Κ.Ο., υπηρεσίες και δομές κοινωνικής προστασίας της Περιφέρειας και του Κράτους κ.λπ.).
- Οργανώνει αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ειδικά προγράμματα με τη συμμετοχή ειδικών για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Ρυθμίζει διάφορα διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία στην περιοχή του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που
δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις.
Όλοι οι υπηρετούντες στη Διεύθυνση οφείλουν να τηρούν τους κανόνες εχεμύθειας και να διαφυλάσσουν το απόρρητο των στοιχείων των οποίων λαμβάνουν γνώση.
Β. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας περιλαμβάνει τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:
1) Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας
2) Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας
3) Τμήμα Προστασίας ΑμεΑ και Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
Γ. Οι αρμοδιότητες των επί μέρους υπηρεσιακών μονάδων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας είναι οι εξής:
[1] Αρμοδιότητες Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας
Στόχος του Τμήματος είναι η υλοποίηση της Κοινωνικής Πολιτικής σε θέματα προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας των Δημοτών και η εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών και προγραμμάτων που αποσκοπούν την υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα των δημοτών.
1. Μεριμνά για τα κοινωνικά προβλήματα των δημοτών και την εκπόνηση προγραμμάτων στους τομείς δημόσιας υγείας, πρόνοιας και πολιτικών ισότητας.
2. Διεξάγει κοινωνικές έρευνες, σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών και συμμετέχει σε αντίστοιχες δράσεις.
3. Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετέχει σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, αλλοδαπών, μεταναστών και προσφύγων στην
κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.
4. Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών ή συμμετέχει σε δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη και φροντίδα της υγείας των δημοτών με την ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων για την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή της ψυχικής υγείας (με τη δημιουργία δημοτικών και κοινοτικών ιατρείων, κέντρων αγωγής υγείας, κέντρων φιλοξενίας και αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ και κέντρων πρόληψης κατά εξαρτησιογόνων ουσιών).
5. Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας στην περιοχή του Δήμου, με τη δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας.
6. Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας που στοχεύουν στη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις:
(α) Μεριμνά για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης των αυτοστεγαζομένων, για τη σχετική μίσθωση ακινήτων, τη ρύθμιση διαφόρων θεμάτων κοινωνικής κατοικίας και την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας,
(β) Εκδίδει πιστοποιητικά οικονομικής αδυναμίας.
(γ) Μεριμνά (σε συνεργασία πχ με τα Κέντρα Κοινότητας, ΟΠΕΚΑ, κ.α) για την καταβολή των επιδομάτων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), στους δικαιούχους
παροχής κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και των οικείων κανονιστικών ρυθμίσεων.
(δ) Εισηγείται την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης οικημάτων ένεκα απορίας ή για άλλους σοβαρούς λόγους.
(ε) Προβαίνει στην αναγνώριση δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής.
(στ) Εισηγείται την έκδοση αποφάσεων παροχής κοινωνικής προστασίας.
(ζ) Εισηγείται την χορήγηση αδειών διενέργειας λαχειοφόρων αγορών, εράνων και φιλανθρωπικών αγορών.
7. Σχεδιάζει εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων συμβουλευτικής, ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο με σκοπό την πρόληψη, ευαισθητοποίηση και ευημερία των Δημοτών.
8. Μεριμνά για τον διορισμό των μελών διοικητικών συμβουλίων, εποπτεύει και ρυθμίζει θέματα λειτουργίας ιδρυμάτων προστασίας και αγωγής οικογένειας του
παιδιού, (όπως Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, Παιδικών Εξοχών, ΚΕΠΕΠ, κά).
9. Οργανώνει και λειτουργεί τις κρατικές κατασκηνώσεις που ανατίθενται στο Δήμο.
10. Μεριμνά για τον ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Ταμείων Πρόνοιας και Προστασίας Πολυτέκνων, όταν η έδρα των Ταμείων είναι στο Δήμο.
11. Σχεδιάζει και υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα και δράσεις στην κοινότητα όπως ομιλίες, διαλέξεις, ημερίδες, σχολές γονέων κ.λπ.
12. Συμμετέχει στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με την λειτουργία του “Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους “.
13. Λειτουργεί το “Κέντρο Κοινότητας” στο οποίο προσφέρεται πληροφόρηση, υπηρεσίες συμβουλευτικής, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση, συμβάλλοντας στην προώθηση της προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας και στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής αρωγής και συμπαράστασης.
14. Συνεργάζεται και συντονίζει δράσεις με φορείς του Δήμου που ασκούν παρεμφερείς αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτικά:
(α) Συνεργάζεται με σχολεία της περιοχής του Δήμου για ενημέρωση σε κοινωνικά θέματα (ΑIDS, ναρκωτικά κ.λπ.) και σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων διοργανώνει Σχολές Γονέων.
(β) Υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων (προσφύγων, μεταναστών, παλιννοστούντων, φυλακισμένων, κ.λπ.).
15. Συνεργάζεται με τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής της Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής, Παιδείας και ΔιαΒίου Μάθησης και παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και πιο συγκεκριμένα:
- Συνεργάζεται με το παιδαγωγικό προσωπικό των σταθμών με το οποίο βρίσκεται σε τακτική επαφή και πραγματοποιεί κοινωνικές έρευνες ώστε να προλαμβάνει, εντοπίζει και αναγνωρίζει προβλήματα των παιδιών, ή να τα παραπέμπει σε κατάλληλη υπηρεσία όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
- Επισημαίνει προβλήματα, βοηθά την οικογένεια να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, εντοπίζοντας τις αιτίες. Υποδεικνύει τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και φέρνει σε επαφή παιδιά και γονείς με διάφορους εξειδικευμένους φορείς.
- Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και γονέων σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
- Εκτιμά και παρέχει Βεβαίωση Κοινωνικών Κριτηρίων για εγγραφές παιδιών με κοινωνικά κριτήρια.
- Συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης εγγραφής παιδιών με αναπηρία στους παιδικούς σταθμούς.
16. Προβαίνει σε επικαιροποίηση των καταστάσεων ευπαθών ομάδων.
17. Συνεργάζεται με δομές άλλων φορέων με συναφές αντικείμενο.
18. Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματα προσωπικού κ.λπ.) σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.
[2] Αρμοδιότητες Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας:
Σκοπός του Τμήματος είναι η συμμετοχή σε δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη, πρόληψη και φροντίδα της υγείας των δημοτών καθώς και η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου. Επίσης ο σχεδιασμός και η μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών και η συμμετοχή σε δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη και φροντίδα της υγείας των δημοτών με την ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων για την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.
Το Τμήμα είναι αρμόδιο για την πιστή τήρηση των νόμων και διαδικασιών που αφορούν στο τμήμα.
1. Διεξάγει κοινωνικές έρευνες, σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων ή συμμετέχει σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα των δημοτών, των οικογενειών και της τρίτης ηλικίας. Παράλληλα μεριμνά για την ίδρυση και λειτουργία δομών που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
2. Μεριμνά για την προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης με τη δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών.
3. Ασκεί κοινωνική εργασία με άτομα, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.
4. Σχεδιάζει, προγραμματίζει και μεριμνά, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας, για την εφαρμογή προγραμμάτων για την προαγωγή
της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις:
(α) Μεριμνά για την υλοποίηση: i) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου ii) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση iii) προγραμμάτων δημόσιας
υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(β) Εκδίδει τοπικές υγειονομικές διατάξεις και λαμβάνειμέτρα σε θέματα δημόσιας υγιεινής.
(γ) Μεριμνά για την πληροφόρηση των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας.
(δ) Οργανώνει αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ειδικά προγράμματα - δράσεις για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Εφαρμόζει δράσεις με εκπαιδευμένο προσωπικό στο πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού και της Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης:
(α) Στήριξη και συμβουλευτική με υποδοχή, εκτίμηση κατάστασης, παρακολούθηση, ενημέρωση και παραπομπή ή συνεργασία με άλλες υπηρεσίες όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
(β) Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε δημότες χωρίς οικονομική επιβάρυνση Δράσεις με ομάδες.
6. Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματα
προσωπικού κ.λπ.) σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.
Το Τμήμα είναι υπεύθυνο για την λειτουργία των ΚΑΠΗ του Δήμου οι αρμοδιότητες των οποίων στο πλαίσιο λειτουργίας τους έχουν ως κάτωθι:
1. Παρέχει πληροφόρηση στους πολίτες για το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου και τα παραρτήματά του με σκοπό την προσέλκυση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη των παροχών του ή εκείνων που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες και γενικά μεριμνά για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.
2. Υποδέχεται, ενημερώνει, συμβουλεύει και παρέχει κοινωνική υποστήριξη στα μέλη του ΚΑΠΗ και στις οικογένειές τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην προσπάθεια: α) για την παραμονή των ατόμων της τρίτης ηλικίας στο οικείο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, την πρόληψη και αντιμετώπιση βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων, την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης β) για την ενημέρωση και υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης.
3. Υλοποιεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τα μέλη και τους επωφελούμενους του ΚΑΠΗ.
4. Συνεργάζεται με τον Συμβουλευτικό Σταθμό και την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για την παροχή πλήρους υποστήριξης στους επωφελούμενους και τις οικογένειές τους και την παραπομπή σε αυτές όταν απαιτείται.
5. Μεριμνά για την προσέλκυση εθελοντών, την εκπαίδευσή τους και την αξιοποίησή τους στις δομές και υπηρεσίες του ΚΑΠΗ.
6. Μεριμνά για την εκπαίδευση σπουδαστών και φοιτητών σχετικών επιστημών που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση ή των ανέργων που προσλαμβάνονται για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
7. Μεριμνά για τη φύλαξη, την καθαριότητα και την ευπρεπή εμφάνιση των εγκαταστάσεων του Τμήματος και του εξοπλισμού του.
8. Παρακολουθεί τη λειτουργία των παραρτημάτων τα
οποία ανήκουν διοικητικά στο Τμήμα.
9. Υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους χρήστες των υπηρεσιών των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και των εξυπηρετούμενων των προγραμμάτων Φροντίδας τρίτης ηλικίας.
10. Παρέχει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας και συνταγογράφησης φαρμάκων από τον υπεύθυνο ιατρό (που εργάζεται ή συνεργάζεται με τον Οργανισμό) με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των προστατευομένων ατόμων τρίτης ηλικίας.
11. Έχει την ευθύνη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μελών του ΚΑΠΗ, την παραπομπή τους σε άλλες ειδικότητες ιατρών για θεραπεία, για διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και την παροχή οδηγιών για φαρμακευτική αγωγή.
12. Παρέχει υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας και ήπιας αθλητικής άσκησης στους χρήστες των υπηρεσιών των ΚΑΠΗ και των εξυπηρετούμενων των προγραμμάτων φροντίδας τρίτης ηλικίας.
13. Συμμετέχει σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας που περιλαμβάνουν ενέργειες πρόληψης και αγωγής υγείας.
14. Μεριμνά για την εκπαίδευση σπουδαστών και φοιτητών σχετικών επιστημών που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση ή των ανέργων που προσλαμβάνονται για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
15. Οι επισκέψεις κατ’ οίκον στα μέλη του ΚΑΠΗ, όπου κρίνεται αναγκαίο και η παροχή σε αυτά νοσηλευτικών φροντίδων και οδηγιών.
16. Η ευθύνη για την ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη ιατρικών θεμάτων και αγωγής υγείας. Η παροχή πληροφοριών στα μέλη του ΚΑΠΗ, στις οικογένειες
τους και στους δημότες σε θέματα ατομικής και δημόσιας υγείας.
17. Η εφαρμογή φυσιοθεραπευτικής αγωγής στα μέλη του ΚΑΠΗ, κατόπιν γραπτής εντολής του ιατρού. Η φυσιοθεραπευτική αγωγή δύναται να πραγματοποιείται και στο σπίτι των μελών, εφόσον ο ιατρός το κρίνει αναγκαίο.
18. Η μέριμνα και η λειτουργία του κυλικείου του ΚΑΠΗ, όσον αφορά τη διάθεση των αγαθών αυτού και ο καθαρισμός των ειδών εξοπλισμού του.
19. Η εφαρμογή εργοθεραπευτικής αγωγής. Η παροχή βοήθειας στα μέλη του ΚΑΠΗ, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αυτοεξυπηρέτησή τους προκειμένου να αναπτύξουν τις φυσικές τους ικανότητες ή να αποκτήσουν την ψυχική και πνευματική τους ισορροπία, απασχολούμενα σε δημιουργικές εργασίες και κατασκευές.
20. Η ευθύνη για τη διαφύλαξη και διαχείριση του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού
21. Η κατάρτιση και προώθηση προγραμμάτων λειτουργίας ιατρείων για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Δημότες. Το αντικείμενο του Τμήματος πραγματοποιείται από τις βασικές ειδικότητες του Ιατρού, του Ψυχολόγου, του Νοσηλευτή ή Επισκέπτη Υγείας, του Φυσικοθεραπευτή, του Εργοθεραπευτή, του Κοινωνικού Λειτουργού, του Οικογενειακού Βοηθού, του Μουσικού, του Θεατρολόγου, των Καλών Τεχνών. Όλες οι ειδικότητες λειτουργούν στο πλαίσιο του Τμήματος και συνεργάζονται με το υπόλοιπο προσωπικό του Τμήματος και των ειδικοτήτων των άλλων Τμημάτων.
Το Τμήμα είναι υπεύθυνο για την λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου, οι αρμοδιότητες των οποίων στο πλαίσιο λειτουργίας τους έχουν ως κάτωθι:
- Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) είναι οι Μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.
- Σκοπός των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η παραμονή τους στο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και η διατήρηση μιας φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος που ασχολούνται με την φροντίδα των ατόμων αυτών.
- Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων διασυνδέονται σε λειτουργικό επίπεδο με ΚΑΠΗ που ενδεχομένως υπάρχουν στην ίδια περιοχή. Συνεργάζονται
επίσης με τοπικούς φορείς που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και εφαρμόζουν ανάλογα ή παρεμφερή προγράμματα, καθώς και με μονάδες υγείας. Το αντικείμενο στα ΚΗΦΗ πραγματοποιείται από τις βασικές ειδικότητες των Κοινωνικών Λειτουργών, Νοσηλευτών/-τριών, Κοινωνικών Φροντιστών και Υπαλλήλων Γενικών Καθηκόντων. Όλες οι ειδικότητες λειτουργούν στο πλαίσιο του Τμήματος και συνεργάζονται με το υπόλοιπο προσωπικό του Τμήματος και των ειδικοτήτων των άλλων Τμημάτων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των προστατευομένων ατόμων τρίτης ηλικίας.
Πληροφορίες Δημοσιότητας για το Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Χανίων
[3] Αρμοδιότητες Τμήματος Προστασίας ΑμεΑ και Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»:
Στόχος είναι η οργανωμένη και συστηματική φροντίδα σε Άτομα με Αναπηρία και η φροντίδα ηλικιωμένων εξασφαλίζοντας την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
1. Διεξάγει κοινωνικές έρευνες, σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών των ατόμων με αναπηρία καθώς και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
2. Μεριμνά για τα θέματα των ατόμων με αναπηρίες σχετικά με την κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη, αναπτύσσοντας δράσεις και προγράμματα για την ισότιμη ένταξή τους στην επαγγελματική ζωή. Για το σκοπό αυτό φροντίζει για:
- Την πληροφόρηση - ενημέρωση των ίδιων των ατόμων με αναπηρίες και της τοπικής κοινωνίας για θέματα που τους αφορούν.
- Την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.
- Τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
- Την ψυχοκοινωνική στήριξη των ίδιων των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους.
- Την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
- Την ημερήσια φροντίδα και απασχόλησή παιδιών. Την καταγραφή των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρίες και εισηγείται προτάσεις για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
- Τον επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική.
- Την υποστήριξη για την προώθηση στην εργασία.
- Την ανάπτυξη δραστηριοτήτων προ-επαγγελματικής εκπαίδευσης.
- Την ανάπτυξη και λειτουργία παραγωγικών εργαστηρίων με βάση τις τοπικές ανάγκες.
3. Εφαρμόζει το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” σκοπός του οποίου είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής υποβοηθώντας στην αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση ατόμων της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή που το εισόδημα τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Ειδικότερα:
- Παρέχει συμβουλευτική του εξυπηρετούμενου και του οικείου περιβάλλοντός του.
- Φροντίζει για την ενδυνάμωση, κοινωνικοποίηση και συναισθηματική στήριξη του εξυπηρετούμενου ατόμου και του οικείου περιβάλλοντός του.
- Μέριμνα για κοινωνικό-προνοιακά θέματα (επιδόματα απορίας - αναπηρίας, συντάξεις κ.ά.).
- Φροντίζει για τη διαμεσολάβηση και συνεργασία με διάφορους φορείς (π.χ. τοπικούς, ιδιωτικούς, δημόσιους, υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες)
- Προβαίνει σε νοσηλευτικές παρεμβάσεις (έλεγχος αρτηριακής πίεσης, σακχάρου) και μεριμνά για τη φαρμακευτική αγωγή των εξυπηρετούμενων (συνταγογράφηση) κ.λπ.
- Αναλαμβάνει εξωτερικές εργασίες (αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και υγιεινής, πληρωμή λογαριασμών) κ.λπ.- Φροντίζει για την διατήρηση της υγιεινής και καθαριότητας της οικίας του εξυπηρετούμενου (σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο του «Βοήθεια στο Σπίτι»).
4. Προβαίνει σε επικαιροποίηση των καταστάσεων ευπαθών ομάδων.
5. Συνεργάζεται με δομές άλλων φορέων με συναφές αντικείμενο.
6. Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματαπροσωπικού κ.λπ.) σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.
Το Τμήμα είναι αρμόδιο για την λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ.
- Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ είναι μονάδα που απασχολεί παιδιά με αναπηρία. Το κέντρο αυτό διασυνδέεται με τις εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής, την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, τους φορείς, τους συλλόγους γονέων ατόμων με Αναπηρία, τους εθελοντές και τις υπηρεσίες στήριξης ατόμων με αναπηρία καθώς και με τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.
- Μέσω του ΚΔΑΠ ΑμεΑ προωθείται η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης
ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. Επίσης η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα προεπαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια και το οικογενειακό-συγγενικό τους περιβάλλον.