Είσοδος      |     
Επισκέπτες
Ο Δήμος Χανίων

Ο Δήμος Χανίων


Τα Χανιά, η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων, βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του νομού και αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο του νομού που φέρει το ίδιο όνομα. Ο Δήμος Χανίων - μετά την εφαρμογή του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης "Καλλικράτης" - αποτελείται από επτά δημοτικές ενότητες (πρώην δήμους): Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, Σούδας και Χανίων. Συνορεύει στα δυτικά με τον Πλατανιά, στα νότια με τα Σφακιά και στα ανατολικά με την περιοχή του Αποκόρωνα, ενώ ολόκληρη η βόρεια και δυτική πλευρά του βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος. Η συνολική έκταση του νέου Δήμου είναι 356,12 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Χανίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που πραγματοποιήθηκε το 2011, ανέρχεται σε 108.642 κατοίκους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 17,4 % του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Κρήτης (623.065 κάτοικοι) και το 1% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας (10.815.197 κάτοικοι).

Η πόλη των Χανίων, αποτελεί την έδρα του Δήμου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Κρήτης, και βρίσκεται στη θέση του μινωικού οικισμού "Κυδωνία". Καταλαμβάνει έκταση 11 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει μόνιμο πληθυσμό 53.910 κατοίκων (σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας απογραφής). Τις δύο βασικές πύλες εισόδου των Χανίων αποτελούν το αεροδρόμιο στην περιοχή του Ακρωτηρίου, και το λιμάνι της Σούδας (το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου). Αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων, με μακραίωνη ιστορία, φυσικές ομορφιές, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια παράδοση. Σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων είναι το ενετικό Λιμάνι – στην παλιά Πόλη – με τον Αιγυπτιακό Φάρο που στέκει αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων να τραβάει τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας, μακρόχρονης αλλά και πολύπαθης ιστορίας της, η Παλιά Πόλη των Χανίων σε κάθε γωνιά της κρύβει στοιχεία όλων των πολιτισμών που πέρασαν από αυτήν. Μεταξύ των ξεχωριστών σημείων αυτής είναι ο λόφος του Καστελίου, στον οποίο βρίσκεται το παλάτι του Ύπατου αρμοστή Κρήτης κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, καθώς και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι από τη μινωική εποχή. Το ενετικό λιμάνι της Παλιάς Πόλης αποτελεί το ομορφότερο και τουριστικότερο σημείο των Χανίων. Η ακτή Τομπάζη, η ακτή Κουντουριώτη και η ακτή Ενώσεως με αρκετά ιστορικά κτήρια, όπως τα νεώρια, το Γυαλί Τζαμισί (Yali camisi - Το τζαμί στο γιαλό) και το Μεγάλο Αρσενάλι, όπου σήμερα φιλοξενεί το κέντρο αρχιτεκτονικής Μεσογείου, αλλά και οι ιστορικές συνοικίες όπως αυτή της Σπλάντζιας, η παλιά συνοικία των μουσουλμάνων, οι συνοικίες της Οβραϊκής, εβραϊκής συνοικίας των Χανίων και του Τοπανά, ανέκαθεν χριστιανική αρχοντική συνοικία της πόλης.

Με υψηλούς ορεινούς όγκους και κορυφές που αγγίζουν τα 2.500 μέτρα υψόμετρο που «σβήνουν» στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, στην περιοχή των Χανίων δημιουργείται ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Όχι μακριά από παραλίες με κρυστάλλινα νερά, η ενδοχώρα των Χανίων αποτελείται από πλήθος στοιχείων, όπως φαράγγια, σπήλαια, λίμνες τα οποία έχουν δημιουργηθεί από αλληλεπιδράσεις της φύσης στην πορεία των αιώνων, πλαγιές που προσφέρονται για αναρρίχηση, περιοχές με μοναδική βλάστηση, σημεία με θέα αλλά και επιβλητικό περιβάλλοντα χώρο είναι στη διάθεση του επισκέπτη που θα θελήσει μία εμπειρία πέρα από τα συνηθισμένα. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια, συμπεριλαμβάνει δε και σπάνια είδη ενδημικών ειδών που έχουν σύμμαχο το ήπιο κλίμα της περιοχής. Στο Δήμο Χανίων υπάρχουν επίσης ορισμένες από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας της Κρήτης – ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 μεταξύ των οποίων η λίμνη της Αγιάς, το φαράγγι του Θερίσου και η νησίδα των Αγίων Θεοδώρων (ή Θοδωρού) στην οποία μάλιστα υπάρχει πάρκο διάσωσης του κρητικού Αιγάγρου (Κρι-Κρι).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

  Παραλά Αγίας Μαρίνας Αρχαία Απτέρα Θέρισο Ενετικό Λιμάνι