Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Χαιρετισμός του Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη στο 11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Συνέδριο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

06.10.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 12:34

Πλατανιάς, 06/10/2022

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, Π. ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗ
ΣΤΟ «11th Cultural Routes Annual Advisory Forum»

-         Αναπληρωτή Γενικέ Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης

-         Κυρία Υπουργέ,

-         Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού

-         Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη

 

Κυρίες και κύριοι.

Αξιότιμοι καλεσμένοι,

καλώς ορίσατε στα Χανιά!

Η παρουσία σας σήμερα εδώ αποτελεί για όλους εμάς στον Δήμο Χανίων, ιδιαίτερη τιμή αλλά και μια πρόκληση, καθώς διοργανώνουμε, ίσως, το πιο επιτυχημένο Forum των τελευταίων χρόνων, στη μετά-Covid εποχή, κρίνοντας από τη συμμετοχή και τη δυναμική παρουσία σας.

Με χαρά λοιπόν, σας καλωσορίζουμε σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της μινωικής Κρήτης και αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, τη Μινωική Κυδωνία, τα Χανία.

Εδώ, μπορεί κάποιος να διακρίνει καθαρά το μεγάλο ταξίδι του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στον χρόνο και στον χώρο: σε χρόνο, γιατί εδώ ξεκίνησε πριν 5 χιλ. χρόνια ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Αλλά και σε χώρο∙ γιοφύρι ανάμεσα σε 3 ηπείρους, όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης την Κρήτη, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, στο νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης.

Σας καλούμε να μας συντροφεύσετε σ΄ αυτή τη διαδρομή που συνδέεται με όλες τις επιμέρους θεματικές διαδρομές και δημιουργεί ένα συνολικό αφήγημα, για τους σκοπούς της συνάντησής μας.

Εδώ, θα συναντήσετε ανθρώπους βαθιά συνδεδεμένους με την ιστορία και με τον τόπο τους, σε μια μακραίωνη σχέση που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. 

Και δεν είναι παράδοξο που σε αυτή τη στενή σχέση του ανθρώπου με τον τόπο, υπήρξε χώρος για να δημιουργηθεί και μια στενή σχέση με την Ευρώπη, παρά την εσωτερική και αέναη πάλη του Έλληνα, να τοποθετήσει τον εαυτό του μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Όπως άλλωστε είχε εκφράσει κάποτε και η σπουδαία Ελληνίδα ιστορικός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: «Ελλάδα και Ευρώπη είναι -πολιτιστικά- έννοιες ταυτόσημες από τα πανάρχαια χρόνια της ιστορίας τους. Προπύργιο και προμαχώνας η Ελλάδα της Ευρώπης ενάντια σε κάθε εξωτερικό εχθρό. Βοηθός και αρωγός η Ευρώπη της Ελλάδας σε κάθε αντιξοότητα σε χαλεπούς καιρούς ως τα σήμερα».

Και ενώ πολλοί λαοί έκαναν το πέρασμα τους από τον τόπο μας, δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν, αλλά μάλλον εμπλούτισαν την ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα. Ήταν όλα αυτά τα ερεθίσματα, που τον βοήθησαν να αναπτύξει και να εμβαθύνει τη σχέση του με τον τόπο του αλλά και με την Ευρώπη, σε μια σχέση διαχρονικά αμφίδρομη.

Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φιλόδοξα εγχειρήματα στην Παγκόσμια Ιστορία. Η ένωση της Ευρώπης ήρθε ως απάντηση, έπειτα από αιώνες διαφορών, πολεμικών αναμετρήσεων και καταστροφών και εξασφάλισε, από τη δημιουργία της και μέχρι σήμερα, την μακρύτερη και σταθερότερη περίοδο ευημερίας και ειρήνης. Η ήπειρος Ευρώπη έγινε συνώνυμο με την Ένωση και όλοι οι πολίτες της αισθάνονται πλέον, αυτονόητες τις κατακτήσεις που έχουν επιτευχθεί διαχρονικά και που σε άλλες περιοχές του κόσμου παραμένουν ζητούμενα ακόμα.

Τα θεμέλια της σύγχρονης Ευρώπης πατούν σε αξίες και ιδέες που γεννήθηκαν στην κλασσική Ελλάδα, σε ιδανικά που οι Έλληνες αγωνίστηκαν να διατηρήσουν: στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμπλουτισμένες μετέπειτα με τις αξίες της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.

Στις μέρες μας ωστόσο είναι πιο σαφές από ποτέ, ότι το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης παραμένει ένα ζητούμενο, που αντιμετωπίζει προκλήσεις και βάλλεται. Χαρακτηριστικά, η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. και η επιβεβλημένη αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η πολυγλωσσία στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και των συνόρων, καταδεικνύουν ότι οι δύο αυτοί κορυφαίοι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Γιατί η παρουσία του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά, όπως προβλέπεται και καταστατικά, δεν έχει άλλο σκοπό από το να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα, την ευρωπαϊκή ιδέα, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και εντέλει την ευρωπαϊκή ενοποίηση, υπερβαίνοντας την έννοια του έθνους-κράτους. Και για την προσπάθεια αυτή, κανένα εργαλείο δε θα μπορούσε να είναι πιο ουσιαστικό από τον Πολιτισμό.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι πολιτιστικές διαδρομές έχουν βαρύνουσα σημασία. Αποτελούν το εργαλείο ανάπτυξης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του κάθε τόπου, δίνουν ζωή και ουσία στην πολιτιστική κληρονομιά και την μετατρέπουν σε μια οντότητα βιώσιμης ευημερίας. Αποτελούν ένα μέσο διασύνδεσης φορέων, πολιτιστικών δομών, τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατών και επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίαρχα αποτελούν έναν σύνδεσμο μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.

Και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε 16 Πολιτιστικές Διαδρομές, μια εξ αυτών στα Χανιά.  

Η Κρήτη και τα Χανιά άλλωστε έχουν ένα σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο κεφαλαιοποιείται όλο και περισσότερο με τον χρόνο. Με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, ενός από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης,  εξασφαλίζεται ένα νοερό ταξίδι στην ιστορία και τους πολιτισμούς.

Τα ευρήματα που εκτίθενται στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου, έχουν ταυτότητα, έχουν συγκεκριμένο αρχαιολογικό υπόβαθρο, αναφέρονται στον χώρο και στον χρόνο, συνδέονται με τα πρόσωπα και τους επιστήμονες που τα έφεραν στο φως, προσφέροντας έτσι στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη ιστορική τεκμηρίωση.

Μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα και το Μουσείο-Οικία του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας και σύντομα το συγκρότημα των 7 Ενετικών Νεωρίων, αλλά και δεκάδες άλλοι χώροι πολιτιστικής αναφοράς, συνθέτουν την σπουδαία πολιτιστική υποδομή του τόπου μας.

Παράλληλα, στον Δήμο Χανίων έχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια ενεργά στον Πολιτισμό:

  1. φιλοξενώντας Φεστιβάλ με διεθνή απήχηση: το Φεστιβάλ του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, παγκόσμιου Έλληνα «Μίκη Θεοδωράκη», το εδραιωμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το νέο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που από την πρώτη κιόλας χρονιά, έχει αποκτήσει ένα διεθνές ακροατήριο, το Φεστιβάλ χορού, το Φεστιβάλ Κόμικς και τα «Ανοιχτά Πανιά» του Δήμου Χανίων, που τα τελευταία δύο χρόνια δίνεται βήμα σε εκατοντάδες καλλιτέχνες και δημιουργούς, από όλη την Ελλάδα, να ενισχύσουν την πρωτότυπη και πρωτογενή πολιτιστική δημιουργία.
  2. Επιπρόσθετα χρηματοδοτούμε μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, στηρίζουμε μεγάλες παραγωγές, φιλοξενώντας σημαντικές εκθέσεις τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Ο Δήμος Χανίων λοιπόν, έχει στη φαρέτρα των όπλων του τον Πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια στην τοπική μας οικονομία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό όπλο απέναντι σε φαινόμενα υπερτουρισμού, τα οποία με ποσοτικούς όρους, αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του κάθε τόπου.

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω κι από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Υπουργό Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη καθώς και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σ. Αρναουτάκη για την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη των προσπαθειών μας.

Ο Δήμος Χανίων στη χάραξη της πολιτιστικής του πολιτικής, έχει πάντα ως οδηγό και παράδειγμα, τις καλές πρακτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κυρίες και κύριοι.

Με χαρά σας υποδεχόμαστε εδώ στα Χανιά, για έναν ακόμα λόγο. Γιατί εδώ στα Χανιά γεννήθηκε μία ακόμα πιστοποιημένη πολιτιστική διαδρομή: η διαδρομή των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης, που ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της από τον Δημοτικό Κήπο Χανίων και μετρά περισσότερο από 150 χρόνια ιστορίας.

Και θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τον Βασίλη Σταθάκη, του οποίου αφενός η επιτυχημένη πρωτοβουλία για τη δημιουργία και πιστοποίηση της νέας διαδρομής και αφετέρου η δική του πρόταση του για τη διεξαγωγή του 11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά, κινητοποίησε τους φορείς και οδήγησε στις συντονισμένες ενέργειες τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων που μας έφεραν σήμερα εδώ.

Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω, τον επικεφαλής των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέφανο Ντομινιόνι, για την εργατικότητά του και την αφοσίωσή του στις εργασίες του συνεδρίου, αλλά και για την αγάπη του για την Κρήτη και τα Χανιά.

Ξεχωριστές ευχαριστίες αξίζουν οι άνθρωποι που εργάστηκαν σε τοπικό επίπεδο, από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αναπτυξιακή Εταιρία της, τον Δήμο Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Εύχομαι, λοιπόν, από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και καλή διαμονή στα όμορφα και φιλόξενα Χανιά.

 Σας ευχαριστώ πολύ.