Έναρξη Προγραμματικής Σύμβασης: Συνεργασία Δήμου Χανίων και Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση και πρόληψη της εξάρτησης – Παρουσίαση δράσεων
Η Προγραμματική Σύμβαση, που έχει υπογραφεί από τον Δήμο Χανίων με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εστιάζει στη στήριξη και στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, με έμφαση στην αντιμετώπιση και πρόληψη της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Τρίτη 16/11/2021, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, και την υπεύθυνη του Προγράμματος στα Χανιά, Ψυχολόγο, Εύη Αδαμοπούλου, παρουσιάστηκαν οι δράσεις, που υλοποιούνται, καθώς το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται κυρίως σε ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε εξάρτηση είτε από ψυχοτρόπες ουσίες είτε από τον τζόγο ακόμα και από το διαδίκτυο ή το αλκοόλ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας για τους ίδιους τους εξαρτώμενους, για τους συγγενείς ή τους κηδεμόνες τους, βοηθώντας τους μέσα από ειδικές διαδικασίες να προστατεύσουν τον εαυτό τους, είτε να προστατεύσουν τα μέλη της οικογένειάς τους και να απεξαρτηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή της η κα. Ζερβουδάκη. Μάλιστα, η αρμόδια Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε όλος όσοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του Προγράμματος, τονίζοντας ότι «υποχρέωση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής είναι να βρίσκεται και να στέκεται κοντά στον άνθρωπο, που υποφέρει και βρίσκεται σε εξάρτηση αλλά και σε εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να βρεθούν σε μία κατάσταση εξάρτησης».
Από την πλευρά της η υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, κα. Αδαμοπούλου, παρουσίασε τις εργασίες, που έχουν αναλάβει οι υπεύθυνοι του Προγράμματος, οι οποίες αφορούν κυρίως:
- Στην προσέγγιση και ευαισθητοποίηση ανθρώπων στο δρόμο και γενικά σε κομβικά σημεία της πόλης (πλατείες, συσσίτια, κ.α.), που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, με κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών. Στόχος αυτής της προσέγγισης είναι οι άνθρωποι να κινητοποιηθούν για να ζητήσουν Βοήθεια, να ενταχθούν στη θεραπευτική διαδικασία, μέσω των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών.
- Στη στενή συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και πιο συγκεκριμένα με τους επιστήμονες και τους συναδέλφους, που εργάζονται στην κοινωνική πολιτική. Η συνεργασία αφορά στο να υπάρχει μία επικοινωνία με τους ανθρώπους, που πλησιάζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, προκειμένου να διασυνδεθούν με το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας και να λάβουν ολοκληρωμένη υποστήριξη.
- Ομιλίες στα σχολεία του Δήμου Χανίων για το φαινόμενο των εξαρτήσεων, τις αιτίες, την αντιμετώπιση αλλά και για το πώς αξιοποιούμε τις αρχές αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας, που αποτελούν κεντρικό σημείο στην πρόληψη των εξαρτήσεων. Οι ομιλίες θα γίνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Επισημαίνεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων με όλους τους εμπλεκόμενους στους φορείς υγείας, που απασχολούνται στο Τμήμα της Κοινωνικής Πολιτικής, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στήριξης σε ανθρώπους, που προσεγγίζουν τις εν λόγω υπηρεσίες και αντιμετωπίζουν ζητήματα εξάρτησης.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης (από αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, τζόγο, εφαρμογές του διαδικτύου) και τους συγγενείς τους. Όλες οι υπηρεσίες, που προσφέρει είναι δωρεάν, καθώς χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας. Προσφέρει ομαδικές και ατομικές υπηρεσίες υποστήριξης πάντα με σεβασμό στο απόρρητο.