19/12/2019,Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων
Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 19/12/2019, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων της χειμερινής περιόδου 2019-2020». Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων και Προέδρου του Σ.Τ.Ο., Παναγιώτη Σημανδηράκη, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Σημανδηράκης σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της συνεδρίασης, επεσήμανε ότι στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τη χειμερινή περίοδο 2019-2020. Μάλιστα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλα τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου και ιδιαιτέρως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς όπως τόνισε κατά τη θερινή περίοδο στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας δεν υπήρξαν καταστροφές “και όλο αυτό οφείλεται στη συνολική δουλειά, που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της πολιτικής προστασίας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε από τους μελετητές του Δήμου η πρώτη φάση της “Υπηρεσίας Σχεδιασμού Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών Λόγω Κινδύνων Δασικών Πυρκαγιών στην Περιοχή του Αγ. Ματθαίου”, ενώ ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις από τους παρευρισκομένους για τη βελτίωσή της.
Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Χανίων, Γιώργος Ξανθουδάκης, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στη Δημόσια Διαδικτυακή Υπηρεσία Πληροφόρησης για την Αντιμετώπιση και Διαχείριση Πλημμυρών και άλλων Περιβαλλοντικών Κινδύνων “ERMIS-Floods”, η οποία αξιοποιώντας ψηφιακή χαρτογραφική πληροφορία, υπολογιστικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου, συνιστά ενιαία πηγή πληροφόρησης για περιβαλλοντικούς κινδύνους και βοηθά στη διαχείρισή τους. Το ERMIS-Floods εφαρμόζεται πιλοτικά σε περιοχές της Λάρνακας, Λέσβου και Χανίων και υλοποιείται από μια εξειδικευμένη ομάδα από το Ινστιτούτο Κύπρου (σε συντονιστικό ρόλο), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, τον Δήμο Χανίων και τη Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου. Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A (2014-2020), Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και από την έναρξή του προσκάλεσε σε δημόσια συζήτηση φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο, που εστιάζουν θεσμικά και επιστημονικά στο πρόβλημα των πλημμυρών, κάτι που συνεχίζεται καθ’ όλη την περίοδο της υλοποίησης του έργου.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, των Δημοτικών Ενοτήτων, της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., του Ε.Κ.Α.Β. Χανίων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., της Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ., καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.