8/3/2019, Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελευθερία Αλιφιεράκη, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:
“Η σημερινή ημέρα – 8η Μαρτίου- συμβολίζει τους αγώνες και τις κατακτήσεις των γυναικών ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η προσπάθεια για την πλήρη εξάλειψη των ανισοτήτων είναι ένας αγώνας δύσκολος και καθημερινός, καθώς η Βία κατά των Γυναικών αποτελεί παγκόσμια φαινόμενο.
Ο Δήμος μας μάλιστα λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας για τη Γυναίκα θύμα βίας και τα παιδιά της, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Οφείλουμε σεβασμό και ισότιμη αντιμετώπιση απέναντι στις γυναίκες, διευκολύνοντας τις στους πολλαπλούς τους ρόλους και στη σημαντική τους προσφορά τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία”.
Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελευθερία Αλιφιεράκη, επισημαίνει ότι η 8η Μαρτίου αποτελεί μέρα σύμβολο, γνωστοποιώντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Χανίων.
“Ο Ξενώνας λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και από το 2014 έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει 190 γυναίκες, παρέχοντας ψυχοκοινωνική, εργασιακή υποστήριξη, νομική υποστήριξη σε συνεργασία με εθελοντές δικηγόρους, καθώς και δικτύωση των γυναικών και των παιδιών τους με άλλες κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες. Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί 111 γυναίκες με τα παιδιά τους (55 γυναίκες και 56 παιδιά). Πολλές γυναίκες έχουν παραπεμφθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς κρίθηκε ότι υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα και έπρεπε να φυγαδευτούν, ενώ αρκετές γυναίκες υποβοηθήθηκαν στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία και τις Ξένες Πρεσβείες.
H συντριπτική πλειοψηφία (70%) ήταν Ελληνίδες, εκ των οποίων οι περισσότερες Χανιώτισσες, υπήρξαν ωστόσο αιτήματα και από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά έχουν υποστηριχθεί γυναίκες 30 διαφορετικών εθνικοτήτων (κυρίως από Ανατολική Ευρώπη και πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και Κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβία, Ασία και Αφρική).
Η πλειοψηφία ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-50 ετών, ο Ξενώνας ωστόσο έχει δεχτεί αιτήματα από κάθε ηλικιακή ομάδα. H μικρότερη γυναίκα, που φιλοξενήθηκε, ήταν 18 ετών και η μεγαλύτερη 76.
Οι περισσότερες γυναίκες ήταν έγγαμες την περίοδο, που απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στον Ξενώνα και οι περισσότερες με παιδιά. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που στον Ξενώνα έχουν φιλοξενηθεί, μητέρες με βρέφη, ακόμα και λίγων ημερών.
Το εκπαιδευτικό επίπεδο και η εργασιακή κατάσταση ποικίλουν (από αναλφάβητες έως κατόχους διδακτορικού και από άνεργες, εργαζόμενες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα ή και επιχειρηματίες)”.