23/10/2017, Τελετή ονοματοδοσίας Παλαιού Τελωνείου Χανίων σε Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης"
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Χανίων η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του Παλαιού Τελωνείου Χανίων σε Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” το Σάββατο 21/10/2017, παρουσία του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη, επίτιμου δημότη Χανίων, Μίκη Θεοδωράκη, και πλήθους κόσμου.
Κατά την έναρξη της τελετής ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης μαζί με τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το όνομα του κ. Θεοδωράκη, η οποία έχει τοποθετηθεί στο Θέατρο. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας το έμβλημα του θεάτρου, που είναι το «θ», αναφέρεται στις λέξεις: Θεοδωράκης, θάλασσα και θέατρο.
Ο Δήμαρχος Χανίων κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι το κτήριο του Παλαιού Τελωνείου οικοδομήθηκε στη διάρκεια του μεσοπολέμου και μέχρι περίπου το 1980 φιλοξενούσε το Τελωνείο των Χανίων. “Το έτος 2002 επί Δημαρχίας, Γιώργου Τζανακάκη, διατυπώθηκε το αίτημα της παραχώρησης του Παλαιού Τελωνείου στον Δήμο Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2003, επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρβιδάκη, με απόφαση του τότε συντοπίτη μας Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, ώστε αυτό να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού. Τη σκυτάλη, που πήραμε ως δημοτική αρχή από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, που είχε ξεκινήσει το έργο, την αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο και με τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, ξεπεράσαμε πλείστες δυσκολίες, τις οποίες με προσήλωση και μεθοδικότητα αντιμετωπίσαμε, ώστε να φτάσουμε στον στόχο μας, αξιοποιώντας πλήρως τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας, “έτσι ξεκίνησε το δύσκολο και ενδιαφέρον ταξίδι, που κατέληξε στο να παραδίδουμε εμείς σήμερα έναν υπέροχο χώρο πολιτισμού στην κοινωνία μας, τον οποίο και εν συνεχεία θα τελειοποιήσουμε”.
Ο Δήμαρχος Χανίων υπογράμμισε ότι ο Δήμος μας, η κοινωνία των Χανίων και η Κρήτη ολόκληρη, συμμετέχει στην τελετή ονοματοδοσίας αυτού του χώρου πολιτισμού, που φέρει το όνομα του παγκοσμίως καταξιωμένου, μεγάλου Έλληνα και συντοπίτη μας, μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. “Ταυτόχρονα εκπληρώνουμε την υπόσχεση, που είχαμε δώσει στον Μίκη ένα χρόνο πριν για την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης σε αυτό τον υπέροχο χώρο, ο οποίος μας τιμάει με την παρουσία του”, ανέφερε ο κ. Βάμβουκας.
“Υλοποιούμε στο Δήμο Χανίων με συνέπεια και μεθοδικότητα τη μεγάλη και δεσμευτική υπόσχεσή μας, που θα ενώνει τα Χανιά για πάντα με τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη. Αυτή είναι μία υπόσχεση, που εκφράζεται απο τον σημερινό Δήμαρχο εκ μέρους όλων των Χανιωτών, όλων των Κρητικών, να δηλώσουν την πάνδημη επιθυμία τους, ότι εδώ από τον τόπο καταγωγής του Μίκη Θεοδωράκη θα αναδεικνύεται και θα προβάλλεται το έργο του εσαεί”, κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων, κλείνοντας, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ίδιου του Μίκη: “Ο άνθρωπος είναι ένα χρέος”
Κατά
την αντιφώνησή του ο Μίκης Θεοδωράκης
επεσήμανε ότι επιθυμεί να μείνει στη
μνήμη όλων ως μουσικός και επαναστάτης
– επαναστάτης και μουσικός. “Κι
αυτό το θέατρο επιθυμώ να το αφιερώσω
στους αγώνες για την ελευθερία και την
αφοσίωσή μου στην Τέχνη και στην
Μουσική.
Αυτά τα δύο ποτάμια που οι
πηγές τους βρίσκονται στα Λευκά Όρη,
σμίξανε μέσα μου και με διαπλάσανε ως
Επαναστάτη για την Λευτεριά της Πατρίδας
και του Λαού μας και ως πνευματικό
δημιουργό που το έργο του είναι σφραγισμένο
από τις πολιτιστικές παραδόσεις της
Κρήτης και της Ελλάδας”, ανέφερε
χαρακτηριστικά ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης
και πρόσθεσε “λίγα
μέτρα πιο μακριά από αυτό το υπέροχο
θέατρο ήταν το μαγαζί του φραγκοράφτη
παππού μου, απέναντι από το δικηγορικό
γραφείο του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Μπροστά μας είναι το λιμάνι με το καράβι
που πήρε εθελοντές στους Βαλκανικούς
πολέμους τον δεκαεξάχρονο πατέρα μου
και τον μεγαλύτερο αδελφό του Πέτρο,
που αργότερα τραυματίστηκαν και οι δύο
βαρειά και πότισαν με το αίμα τους τα
χώματα της μακρινής Ηπείρου, στο Μπιζάνι
μπροστά στα Γιάννενα”.
Ο
κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι αυτή η ιστορία
με το αίμα τον έχτισε για να γίνει αυτός
που είναι, “γιατί
συμβολίζει την θυσία που οφείλουμε να
κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε όρθιοι
μέσα σε μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη
και γι’ αυτό περήφανη.
Δεν υπάρχουν
λόγια για να σας εκφράσω τις ευχαριστίες
και την συγκίνησή μου γι’ αυτό το υπέροχο
δώρο που είναι τόσο μεγάλο και βαρύ για
να το σηκώσει στους ώμους του ένας
θνητός.
Για τον λόγο αυτόν προσκάλεσα
τις ιερές σκιές των προγόνων μου, για
να μοιραστούμε το ασήκωτο βάρος της
αγάπης.
Γιατί τέτοια δώρα μπορεί να
τα κάνει μια μεγάλη αγάπη απέναντι στην
οποία το μεγάλο μου «Ευχαριστώ» είναι
φτωχό”.
Στη μουσική εκδήλωση, που ακολούθησε, συμμετείχαν η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέφανος Κορκολής, η Σοφία Μανουσάκη και η Ιωάννα Φόρτη, τους οποίους πλαισίωσαν μουσικά η λαϊκή ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, τα “Κίτρινα ποδήλατα” και το μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble”.
Μεταξύ άλλων το παρών στην τελετή ονοματοδοσίας, έδωσαν o σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου, Δαμασκηνός, ο Bουλευτής Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης, Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων του τόπου, κ.α.
Επί της πλατείας Κατεχάκη είχε τοποθετηθεί οθόνη προβολής (video wall) από όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή. Επίσης, υπήρξε ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης στο διαδίκτυο (live streaming), μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων στο facebook “Δήμος Χανίων - Municipality of Chania”.