Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

21/1/2016, Σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης & Κινηματογράφου: Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

21.01.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 13:03

Ξεκίνησαν δύο νέα σεμινάρια με θέμα: "Ιστορία της Τέχνης" και « Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη κινηματογράφου» με τους εκπαιδευτές Μάγια Σπανουδάκη και Κώστα Νταντινάκη αντίστοιχα, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στο χώρο του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, μία συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Χανίων.

Σκοπός του σεμιναρίου «Ιστορία της Τέχνης», αναφέρει η κα Μάγια Σπανουδάκη, είναι οι εκπαιδευόμενοι να έρθουν σε επαφή με τα φαινόμενα του πολιτισμού, των τεχνών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως έχει εξελιχθεί από την «αρχή της ανθρώπινης ιστορίας» ως σήμερα.
Οι στόχοι της ενότητας είναι:
-η γνωριμία των εκπαιδευόμενων με την καλλιτεχνική δημιουργία (δια μέσω των αιώνων)
-η δυνατότητα να μπορούν να προσλάβουν τα μηνύματα και τα σύμβολα, όπως τα χρησιμοποιούν οι δημιουργοί τους για να επικοινωνήσουν με το κοινό
-η δυνατότητα οι εκπαιδευόμενοι να προσεγγίσουν την καλλιτεχνική δημιουργία, με τη σύγχρονη επιστημονική οπτική, αφού όπως αναφέρεται και στο εκπαιδευτικό υλικό «Ζούμε σήμερα μοναδικές στιγμές. Το τέλος της τέχνης μοιάζει να είναι τόσο υπαρκτό και τόσο κοντινό !»

Αντίστοιχα, στο σεμινάριο «Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη κινηματογράφου» ο κ. Κώστας Νταντινάκης αναφέρει ότι η ύλη του σεμιναρίου θα διδαχτεί μέσα από τις παρακάτω οκτώ ενότητες:

1) Η κινηματογραφική αφήγηση (τεχνικές αφήγησης, το σενάριο).

2) Το κινηματογραφικό κάδρο (η σύνθεση, το ύφος, βασικές αρχές σκηνοθεσίας).

3) Εικαστικά εργαλεία και τεχνικές (η γωνία λήψης, το βάθος πεδίου, η προοπτική, ο φωτισμός).

4) Το χρώμα (φυσικές και αισθητικές παράμετροι, σκηνικά και κοστούμια).

5) Χτίζοντας τον χρόνο (πλάνο και σκηνή, το ντεκουπάζ) .

6) Ο ήχος (ενδοαφηγηματικός και εξωαφηγηματικός ήχος, η μουσική).

7) Το μοντάζ (μοντάζ και ρυθμός, τα είδη μοντάζ).

8) Το ντοκιμαντέρ (κινηματογράφος και πραγματικότητα, όρια ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας).

Και καταλήγει, συγχρόνως με αφορμή την προβολή αποσπασμάτων από ταινίες του διεθνούς αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου, θα διδάσκεται συνοπτικά η ιστορία της 7ης Τέχνης (τα ρεύματα, τα κινήματα, οι σχολές).

p1

p2