23/6/2016, Ρεσιτάλ πιάνου για 4 χέρια στο ΚΑΜ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – ΧΑΝΙΑ 2016» που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ , θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο ΚΑΜ, ώρα 20.30, με ελεύθερη είσοδο, ρεσιτάλ πιάνου για 4 χέρια με τους Δημήτρη Μιμίδη και Γιώργο Κωνσταντίνου.
Διακόσια χρόνια πιανιστικής τέχνης ξεδιπλώνονται σε ένα ρεσιτάλ για δύο και για τέσσερα χέρια με τους Δημήτρη Μιμίδη και Γιώργο Κωνσταντίνου.
Το ρεσιτάλ ξεκινάει με τον μεγάλο Πολωνό συνθέτη του 19ου αιώνα τον F. Chopin. Ακολουθεί στο πρόγραμμά μας ένας ακόμα σπουδαίος συνθέτης του 19ου αιώνα , ο Ούγγρος F. Liszt του οποίου η φαντασμαγορική πιανιστική μανιέρα και η νέα χρήση του οργάνου τον καθιστούν τον πατέρα ίσως του σύγχρονου πιανιστικού στυλ.
Την σκυτάλη πήραν και προχώρησαν την τέχνη του πιάνου δυο σπουδαίοι Ρώσοι πιανίστες και συνθέτες οι οποίοι διέπρεψαν στις αρχές το 20ου αιώνα οι Alexander Scriabin και Sergei Rachmaninoff.Ο A. Scriabin χαρακτηρίστηκε μυστικιστής του πιάνου καθώς εξερεύνησε τα άκρα των χρωματικών δυνατοτήτων του οργάνου καθώς επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από την ενασχόλησή του με την θεολογία και τον μυστικισμό.
Από την άλλη ο S, Rachmaninoff Ανέπτυξε ακόμα περισσότερο την τεχνική του οργάνου με σπουδαία πιανιστικά έργα και κονσέρτι μεταξύ άλλων τις εκπληκτικές του «σπουδές για πιάνο»
Επηρεασμένος πιανιστικά από τους μεγάλους ρομαντικούς με μια πρωτόγνωρη έως τότε μουσική παλέτα στις αρχές του 20ου αιώνα έζησε και μεγαλούργησε ο μεγάλος γάλος εμπρεσιονιστής συνθέτης Claude Debussy.
Βρισκόμαστε ήδη για τα καλά στον 20ο αιώνα και προχωρούμε μερικές δεκαετίες για να φτάσουμε στον Ούγγρο συνθέτη Gyorgy Ligeti. To όνειρο του Ligeti ήταν να γίνει περίφημος πιανίστας,ασχολήθηκε με τη σύνθεση κι εμείς έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε ένα τεράστιο εύρος μουσικής δημιουργίας από σόλο έργα μέχρι όπερες.
Με τον ελληνικής καταγωγής συνθέτη Γιώργο Απέργη και το έργο του Print Music θα κλείσει το ρεσιτάλ. Η μουσική του Απέργη ανάλαφρη και γάργαρη μας οδηγεί μέσα από πολλά διαφορετικά στυλ καθώς επισκέπτεται για λίγο τον γαλλικό εμπρεσιονισμό και την παλαιότερη πιανιστική μανιέρα για να μας συστήσει στο δικό του μουσικό ιδίωμα αυτό ενός κοσμοπολίτη συνθέτη της εποχής μας.
Πρόγραμμα :
Α μέρος
Chopin nocturne op27 no 2
Liszt ballade no 2
Rachmaninov prelude op 23 no 4
Scriabin 5 preludes op 16
Β μέρος
Debussy : 6 epigraphes (4 χέρια)
Ligeti 4 etudes:
Fanfares -
Touchet Bloquee - Fem - En Suspence
Απέργης: print music
Βιογραφικό Δημήτρης Μιμιδης
Ο πιανίστας Δημήτρης Μιμίδης γεννήθηκε το 1980 στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο ελληνικό ωδείο Ρεθύμνου.
Την πρώτη ουσιαστική μουσική καθοδήγηση την οφείλει στον Ούγγρο πιανίστα και παιδαγωγό, Ferenc Rados.
Σπούδασε στην Βουδαπέστη κατά στην διάρκεια 2003-2013 με καθηγητές τους Andras Kemenes,Csalog Gabor,Marta Gulyas και Ferenc Rados και αποφοίτησε απο την ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, αποκτώντας τους τίτλους σπουδών Bachelor of Music στο πιάνο και μουσική δωματίου αντίστοιχα, όπως αργότερα και Master στην ερμηνεία πιάνου με υποτροφία της Ουγγρικής Κυβέρνησης.
*Αυτή την περίοδο μοιράζει το χρόνο του
σε Ελλάδα και εξωτερικό διδάσκοντας και
ερμηνεύοντας έργα, κυρίως, της ρομαντικής περιόδου.
Γιώργος Κωνσταντίνου
Ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου έλαβε την πρώτη ουσιαστική μουσική καθοδήγηση από τον Ρώσο πιανίστα και παιδαγωγό, Alexei Miroshnikov. Αργότερα, σπουδάζοντας στην Βουδαπέστη με καθηγητές, όπως ο Ferenc Rados, ο Andras Kemenes κι ο Csalog Gabor. Ερμηνεύει και διδάσκει τη μουσική των Ελλήνων συνθετών του εικοστού αιώνα: Σισιλιάνο, Κουμεντάκη, καθώς και τα έργα της ουγγρικής και ρωσικής πιανιστικής φιλολογίας από τον Liszt και τον Scriabin έως τον Ligeti, τον Kurtag και τον Schedrin.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1978 δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση των τεχνών δημιουργώντας παραστάσεις που συνδυάζουν τη μουσική, τον λόγο και την εικόνα.
Το 1996 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Liszt Ferenc της Βουδαπέστης όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 2003 αποκτώντας δίπλωμα «Masters with Honors» στην ερμηνεία και στην παιδαγωγική. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, το 2002, κέρδισε το δεύτερο πανευρωπαϊκό βραβείο στον διαγωνισμό Regio Callabria στην Ιταλία.
Έκτοτε περιοδεύει συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό διδάσκοντας (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Tallinn Academy of Music and Drama, Οξφόρδη, Τιμισοάρα,) δίνοντας ρεσιτάλ ΄( Αγία Πετρούπολη , Μόσχα, Βουκουρέστι, Τίρανα, Πράγα, Ρώμη Σμύρνη κ.α.) και συνέπραξε με σημαντικούς μουσικούς και ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, η Ορχήστρα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, η MAV της Βουδαπέστης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Τιμισοάρα κ. α.
Από το 2003 διοργανώνει το διεθνές καλοκαιρινό φεστιβάλ ΚΟΧΥΛΙΑ στην βόρειο Εύβοια.
Την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 διετέλεσε καθηγητής πιάνου στο πανεπιστήμιο της Oradea