4/4/2016, Εικαστικές εκθέσεις Γεωργιάδη και Κουνάλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων & στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου
Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων οργανώνει την πρώτη διαδημοτική εικαστική συνεργασία και ανταλλαγή δύο σημαντικών για τη χώρα μας εκθέσεων τέχνης. Συγκεκριμένα, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στις 6 Απριλίου ανοίγει η έκθεση Γιώργος Κουνάλης. Στην τέχνη όπως και στην ζωή και λίγες μέρες μετά, στις 12 Απριλίου ανοίγει η έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης. Ομορφιά και αλήθεια. Ζωγραφίζοντας κλασικά, αυστηρά και απλά. Στη συνέχεια, η έκθεση Κουνάλη θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπως και η έκθεση Γεωργιάδη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Οι επιμελητές της αναδρομικής έκθεσης Γεωργιάδη, Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Μανώλης Καρτεράκης επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος και ιδιαίτερα ανήσυχος καλλιτέχνης με πλούσιο έργο που εξερεύνησε όλα τα είδη της ζωγραφικής, τοπία, εσωτερικά, νεκρές φύσεις, πορτρέτα, γυμνά και αλληγορικά θέματα. Έχοντας μια μακρά θητεία στο εξωτερικό και στην Αθήνα, επέστρεψε στη γενέτειρά του πόλη, το Ηράκλειο, όπου συνέχισε την τέχνη του με σεμνότητα και ήθος αλλά πάντα με πάθος και συγκίνηση και κέρδισε την αναγνώριση, τον σεβασμό και την αγάπη των συμπολιτών του τόσο ως δημιουργός όσο και ως δάσκαλος. Άνθρωπος πολυσχιδής, υπήρξε ταλαντούχος μουσικός, σκηνογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων που πλούτισε με την παρουσία του τον εικαστικό κόσμο της πόλης του.
Ο Γιώργος Κουνάλης, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Σοφία Μαυρουδή, εργαζόταν με διαφορετικά είδη τέχνης, παράλληλα μεταξύ τους που το ένα προέκυπτε ως φυσικό στοιχείο ή επακόλουθο του άλλου, και τα οποία εκτείνονταν από τη βυζαντινή έως και τη σύγχρονη τέχνη με εννοιολογικά στοιχεία αλλά και με καλλιτεχνικά δρώμενα. Ήταν ένας καλλιτέχνης που περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο εργαστήρι του, μεταφράζοντας και ερμηνεύοντας τον περίγυρό του, εμπνεόμενος από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής του. Η συγκεκριμένη έκθεση δίνει έμφαση στον πειραματισμό του και πώς το ίδιο το έργο και η τεχνοτροπία του αποτελούσαν αναπόσπαστα στοιχεία μιας ακατάπαυστης έρευνας. Έχοντας αυτό ως γνώμονα, το καλλιτεχνικό εργαστήρι του αναπαρίσταται ως μέρος της έκθεσης, καθώς η ζωή και η καλλιτεχνική δημιουργία του είχαν συγχωνευτεί σε ένα.
Ελπίδα όλων είναι να δοθεί συνέχεια στην πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Κρήτης στο μέλλον ώστε να εξερευνηθεί το εικαστικό κληροδότημα της Κρήτης και να προωθηθεί ο πολιτιστικός συγκρητισμός .