15/4/2015, “Γεφυρώνοντας πολιτισμούς – Bridging Cultures”: Έκθεση φωτογραφίας της Κατερίνας Καλογεράκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων
Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», παρουσιάζουν την Έκθεση Φωτογραφίας «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς - Bridging Cultures» της Κατερίνας Καλογεράκη την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, στις 20.30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15/4/2015, από τους διοργανωτές η έκθεση «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς - Bridging Cultures» αποτελεί το πρώτο μέρος, στο πλαίσιο του προγράμματος ΧΑΝΙaRT 2015, μιας τρίπτυχης ανάπτυξης εκθέσεων με κέντρο βάρους το θέμα της μετανάστευσης.
“Η φωτογραφία είναι μνήμη, είναι ιστορία, είναι αθανασία, είναι κώδικας, είναι αντίληψη για την πραγματικότητα, είναι εργαλείο κατά της λήθης, είναι απόδειξη, είναι αφήγηση, είναι τέχνη, γιατί είναι η σύλληψη της μοναδικής στιγμής”, τόνισε η Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδια σε θέματα Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, επισημαίνοντας ότι η πραγματοποίηση της εν λόγω έκθεσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκφράζει την αντίληψη της δημοτικής αρχής για τη διαμόρφωση των χώρων του Δήμου σε πολυχώρους πολιτισμού.
“Στη σημερινή εποχή οι Βιβλιοθήκες παύουν να είναι αποκλειστικά χώροι συγκέντρωσης βιβλίων και δανεισμού. Είναι πολυχώροι, ανοίγονται προς τα έξω, συνεργάζονται με άλλους πολιτιστικούς φορείς και πραγματοποιούν ποικίλες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και δράσεις για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του παιδικού όσο και του ενήλικου κοινού τους”. Στην επισήμανση αυτή προχώρησε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, Παρασκευή Χουδαλάκη, τονίζοντας ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των χώρων των Βιβλιοθηκών αλλά και η συμμετοχή περισσότερων πολιτών.
Σημειώνεται ότι η φωτογραφική εργασία της Κατερίνας Καλογεράκη αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και το πολιτισμικό τους περιβάλλον και να εγκατασταθούν στη Μεγάλη Βρετανία. Η κα. Καλογεράκη προσέγγισε τους ανθρώπους αυτούς, άκουσε και κατέγραψε τις ιστορίες τους και συνέθεσε στο έργο της την εικόνα και τη σύνοψη της ζωής τους σε ενιαία και λειτουργική μορφή. Το αποτέλεσμα – συστηματική, δύσκολη και χρονοβόρα έρευνα και παράλληλα μορφολογική και σημασιοδοτική ποιότητα– αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση στο εικαστικό πλαίσιο της ελληνικής φωτογραφίας.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή 8:00-14:00, Δευτέρα & Πέμπτη 18.00-20.00 και Σάββατο 10:00-13:00.
Είσοδος ελεύθερη.
Η Κατερίνα Καλογεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά από το 1982 ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε Φωτογραφία (Bachelors of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Φωτογραφίας (Masters of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Westminster. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό της έργο σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Οι πιο σημαντικές πρόσφατες εκθέσεις της πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κύπρο, στην Κρήτη, στην Ελβετία, στην Γερμανία, στην Γαλλίa κλπ. Για το φωτογραφικό της έργο έχει λάβει βραβεία και επιχορηγήσεις από Βρετανικούς και Ελληνoβρεττανικούς οργανισμούς όπως το Millenium Awards Commission, την Ελληνική Εταιρεία του Λονδίνου, τον Οργανισμό Λεβέντη, το Islington Arts & Ertertainments και το Barnet Arts & Entertenments. Φωτογραφίες της βρίσκονται σε Μουσεία της Ευρώπης και σε ιδιωτικές συλλογές. Σήμερα διδάσκει φωτογραφία στο Λονδίνο και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας φωτογράφος στη Μ.Βρετανία και στην Ελλάδα.