JavaScript Menu by Deluxe-Menu.com
 
06 Μαΐου 2014  
Ο Δήμος μας->Υπηρεσίες Δήμου->Ληξιαρχείο->Νομοθεσία Ληξιαρχείου


Ν. 344/76 (ΦΕΚ-143 Α') : Περί ληξιαρχικών πράξεων
 
Σημείωση : Τα χρηματικά όρια και ποσά που ορίζονται στο Ν. 344/76, μπορούν να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - από παρ. 11 άρθρου 14 Ν. 2503/97, ΦΕΚ-107 Α'
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α'
ΓΕΝΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
 
'Αρθρο 1:  Ληξιαρχικαί περιφέρειαι
  1. 'Εκαστος δήμος και εκάστη κοινότης αποτελεί ιδίαν ληξιαρχικήν περιφέρειαν.
  2. Δι' αποφάσεως του Υπουργού των Εσωτερικών, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, δύναται μία ληξιαρχική περιφέρεια να υποδιαιρεθή εις πλείονας ή πλείονες να συμπτυχθούν εις μίαν.
'Αρθρον 2:  Ληξίαρχοι
  • Επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 3 του παρόντος νόμου ληξίαρχοι είναι: Εις έκαστον δήμον ο δήμαρχος και εις εκάστην κοινότητα ο πρόεδρος της κοινότητος, αναπληρούμενοι και κατά τα καθήκοντα ταύτα υπό των νομίμων αυτών αναπληρωτών.

Σε περίπτωση σύμπτυξης περισσότερων ληξιαρχικών περιφερειών σε μία, ληξίαρχος ορίζεται από τον Περιφερειακό Δ/ντή ένας από τους δημάρχους ή προέδρους κοινοτήτων" (αντικ. του β' εδαφ. από την παρ. 14 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α').

  • 'Οταν η άσκηση των ληξιαρχικών καθηκόντων από τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι δυνατή ή είναι εξαιρετικά δύσκολη, ληξίαρχος μπορεί να διοριστεί από τον Περιφερειακό Δ/ντή δημοτικός ή κοινοτικός σύμβουλος ή δημότης κάτοικος του δήμου ή της κοινότητας ή δημόσιος υπάλληλος. Μέχρι να γίνει ο διορισμός καθήκοντα ληξιάρχου ανατίθενται από τον Περιφερειακό Δ/ντή σε ληξίαρχο παραπλήσιου δήμου ή κοινότητας. Η πιο πάνω απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αυτόν που διορίστηκε σύμφωνα με τα ανωτέρω αναπληρώνει, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, ο δήμαρχος ή πρόεδρος της κοινότητας ή ο νόμιμος αναπληρωτής του" (αντικ. της παρ. 2 από την παρ. 15 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α').

  • Εις περίπτωσιν υποδιαιρέσεως μιας ληξιαρχικής περιφερείας εις πλείονας εφαρμόζονται αναλόγως τα εις τας προηγουμένας παραγράφους αναφερόμενα.
  • Ο κατά την παράγραφον 2 διορισθείς δημοτικός ή κοινοτικός ή δημόσιος υπάλληλος, αποχωρών οριστικώς εξ οιουδήποτε λόγου της κυρίας αυτού θέσεως, αποβάλλει αυτοδικαίως την ιδιότητα του ληξιάρχου.

Ομοίως, ο κατά την παράγραφον 2 διορισθείς αποβάλλει αυτοδικαίως την ιδιότητα του ληξιάρχου, αν επελθούσης μεταβολής εις το πρόσωπον του δημάρχου ή προέδρου κοινότητος o νέος δήμαρχος ή πρόεδρος κοινότητος δηλώση εγγράφως προς τον ληξίαρχον ότι κατά την διάρκειαν της θητείας του ως δημάρχου ή προέδρου κοινότητος θα διεξάγη ο ίδιος την ληξιαρχικήν υπηρεσίαν και αφ' ής ημέρας αναλάβη ταύτην.
Για τη μεταβολή αυτή του προσώπου του ληξιάρχου ειδοποιείται αμέσως και η οικεία Περιφερειακή Διοίκηση" (αντικ. του γ' εδαφ. της παρ. 4 από την παρ. 16 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α').

  • Κατά πάσαν άλλην περίπτωσιν η απαλλαγή από των ληξιαρχικών καθηκόντων του κατά την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου διορισθέντος ληξιάρχου γίνεται καθ' όν και ο διορισμός αυτού τρόπον και μόνον ένεκα λόγων δικαιολογούντων ταύτην.
  • Οι διοριζόμενοι ληξίαρχοι εκ μη δημοτικών ή κοινοτικών ή δημοσίων υπαλλήλων δέον να έχουν απολυτήριον γυμνασίου και εν ελλείψει τοιούτου δημοτικού σχολείου.
    Ούτοι δίδουν τον όρκον του δημοσίου υπαλλήλου ενώπιον του νομάρχου.
  •  Το λειτούργημα του ληξιάρχου είναι άμισθον, εφ' όσον ασκείται υπό του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητος ή των νομίμων αυτών αναπληρωτών.
  • Εις τους κατά την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου διοριζομένους ληξιάρχους καταβάλλεται αποζημίωσις βαρύνουσα την εις τον προυπολογισμόν του οικείου δήμου ή κοινότητος κατ' έτος αναγραφομένην ειδικήν πίστωσιν.

Οι ληξίαρχοι αν είναι δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι αποζημιώνονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα περί καταστάσεως δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, λαμβάνουν αποζημίωση η οποία καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που δεν μπορεί να υπερβεί το 20% του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Οι λοιποί λαμβάνουν αποζημίωση, η οποία καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου" (αντικ. του β' εδαφ. της παρ. 8 από την παρ. 17 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α').

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΟΠΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Β' ΕΔΑΦ. ΤΗΣ ΠΑΡ. 6 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ "ΝΟΜΑΡΧΗΣ" ΕΦΕΞΗΣ ΝΟΕΙΤΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 ΤΟΥ Ν. 2503/97, ΦΕΚ-107 Α'
 
'Αρθρο 3: Ειδικά ληξιαρχεία
Δια Π.Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Εσωτερικών και Οικονομικών, δύνανται να εγκατασταθούν εις πόλεις πραγματικού πληθυσμού άνω των πεντήκοντα χιλιάδων, ειδικά ληξιαρχεία, πέραν των ήδη συνεστημένων τοιούτων.
Δια του αυτού δ/τος καθορίζεται η περιφέρεια του ειδικού ληξιαρχείου και συνιστώνται αι απαιτούμεναι δια την λειτουργία τούτου νέαι θέσεις προσωπικού.
 
'Αρθρο 4: Καθήκοντα ληξιάρχου
Ο ληξίαρχος υποχρεούται:
  1. Να τηρή τα κατά το άρθρ. 8 του παρόντος νόμου βιβλία.
  2. Να καταχωρίση τας κατά τον νόμον υπ' αυτού συντακτέας ληξιαρχικάς πράξεις εις τα κατά το άρθρ. 8 του παρόντος νόμου βιβλία. Ούτος δεν δύναται να συντάξη ληξιαρχικήν πράξιν αφορώσαν εαυτόν, σύζυγον, συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας αυτού κατευθείαν μεν γραμμήν απεριορίστως, εκ πλαγίου δε μέχρι και του δευτέρου βαθμού η ληξιαρχικήν πράξιν, εις ην τοιαύτα πρόσωπα παρίστανται ως δηλούντες. Η παρά ταύτην απαγόρευσιν ταύτην συνταχθείσα ληξιαρχική πράξις είναι άκυρος.
  3. Να αναγιγνώσκει τας συνταχθείσας πράξεις εις τους δημότας παρόντων και των τυχόν κατά το άρθρ. 10 του παρόντος νόμου, προσληφθέντων μαρτύρων.
  4.   Να εκδίδη αντίγραφα, αποσπάσματα και πιστοποιητικά των εις τα βιβλία πράξεων ή των σχετικών προς ταύτας παρ' αυτώ ευρισκομένων δημοσίων εγγράφων.
  5. Να παρέχη εις το Υπουργείον Συντονισμού στατιστικάς δημογραφικάς πληροφορίας, κατά τας οδηγίας του Υπουργείου τούτου.
  6. Να αποστέλλη αντίγραφα ή αποσπάσματα:
    - Ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως προς τον δήμον ή την κοινότητα, εις το δημοτολόγιον του οποίου φέρονται εγγεγραμμένοι οι γονείς του εις ον η ληξιαρχική πράξις αφορά.
    - Ληξιαρχικών πράξεων γάμου προς τον δήμον ή την κοινότητα, εις το δημοτολόγιον του οποίου φέρονται εγγεγραμμένοι οι σύζυγοι.
    - Ληξιαρχικών πράξεων θανάτου εις το τέλος εκάστου μηνός προς τον δήμον ή την κοινότητα, εις το μητρώον αρρένων και δημοτολόγιον του οποίου φέρονται εγγεγραμμένοι οι αποβιούντες.
    - Των συντασσομένων εκθέσεων, εντός δέκα ημερών από της συντάξεως αυτών, προς τον ληξίαρχον παρ' ω η σχετική ληξιαρχική πράξις εις το περιθώριον της οποίας δέον όπως καταχωρισθή η μεταβολή η προσθήκη, περί ων τα άρθρ. 14 και 26 του παρόντος νόμου.
  7. Να εκπληρώνει όσα ορίζονται από τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 19 του Ν. 2119/93, (ΦΕΚ-23 Α') "Κύρωση Κώδικα Διατάξεων περί μητρώων αρρένων" (αντικ. της περ.ζ' από την παρ. 5 του άρθρου 14 του Ν. 2503/97, ΦΕΚ-107 Α').
  8.  Να μηνύη τον μη εμπροθέσμως δηλώσαντα γεγονός, περί ου έδει να συνταχθή ληξιαρχική πράξις, εφόσον το γεγονός τούτο περιήλθεν οπωσδήποτε εις γνώσιν αυτού.
'Αρθρo 5: Τοπική αρμοδιότης ληξιάρχου
Αι κατά το άρθρ. 8 ληξιαρχικαί πράξεις γεννήσεως, γάμου και θανάτου καταρτίζονται εις το ληξιαρχείον της ληξιαρχικής περιφερείας, εις ην έλαβον χώραν τα γεγονότα ταύτα εκτός εάν άλλως ορίζεται εις τον παρόντα νόμον.
 
'Αρθρo 6: Πειθαρχική ευθύνη
  1. Επί των ληξιάρχων, εν τη ασκήσει των καθηκόντων των, έχουν εφαρμογήν, προκειμένου μεν περί δημοσίων υπαλλήλων, αι διατάξεις περί του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημοσίου, προκειμένου δε περί δημοτικών ή κοινοτικών υπαλλήλων, αι τοιαύται του πειθαρχικού δικαίου του κώδικος περί καταστάσεως δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.
  2. Επί ληξιάρχων δημάρχων ή προέδρων κοινοτήτων την πειθαρχική εξουσίαν ασκεί ο Περιφερειακός Δ/ντής, ο οποίος μπορεί να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα και κατά τη διαδικασία που ορίζεται στις οικείες διαταξεις αυτού.
  3.  Επί ληξιάρχων δημοτών εφαρμόζονται οι διατάξεις περί του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του Δημοσίου, πειθαρχικός δε προιστάμενος αυτών είναι ο Περιφερειακός Διευθυντής, ο οποίος μπορεί να επιβάλει την ποινή της επίπληξης και του προστίμου μέχρι του ενός τετάρτου της μηνιαίας αποζημίωσής τους " (αντικ. των παρ. 2 και 3 από την παρ. 18 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95,ΦΕΚ-113 Α').
  4.  Η κατά τας προηγουμένας παραγράφους πειθαρχική ευθύνη υφίσταται αναλόγως και επί προσώπων προσωρινώς ασκούντων καθήκοντα ληξιάρχου.
'Αρθρo 7: Επιθεώρησις ληξιαρχείων
  1. Η επιθεώρησις των ληξιαρχείων ενεργείται υπό του Εισαγγελέων Πρωτοδικών, δυναμένου ν' αναθέτη ταύτην, προκειμένου μεν περί ληξιαρχείων της έδρας του Πρωτοδικείου εις Αντιεισαγγελέα, προκειμένου δε περί ληξιαρχείων εκτός της έδρας του Πρωτοδικείου, εις τον κατά τόπον αρμόδιον Ειρηνοδίκην, υποχρεουμένων εις σύνταξιν, εις διπλούν, ιδιαιτέρας εκθέσεως επιθεωρήσεως δι' έκαστον ληξιαρχείον.
  2. H επιθεώρησις, των μεν εις την έδραν του Πρωτοδικείου ληξιαρχείων, ενεργείται εντός του πρώτου διμήνου από της λήξεως εκάστου εξαμήνου, των δε λοιπών, εντός του πρώτου τετραμήνου από της λήξεως εκάστου έτους.
  3. Οι ενεργούντες την επιθεώρησιν συντάσσουν ιδιαιτέρας ατομικάς εκθέσεις, εις διπλούν, δι' έκαστον ληξίαρχον περί των εκ της επιθεωρήσεως διαπιστωθέντων και ιδία περί των διαπιστωθεισών παραβάσεων, των εχουσών χαρακτήρα πειθαρχικού παραπτώματος ή δυναμένων ν' αποδοθούν εις ηλαττωμένην επάρκειαν και ικανότητα του υπαιτίου.
  4. Οι εκθέσεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη γνώμη του επιθεωρητή για τα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν, αποστέλλονται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών απευθείας στον Περιφερειακό Δ/ντή στην περιφέρεια του οποίου ανήκει το ληξιαρχείο" (αντικ. της παρ. 4 από την παρ. 19 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α').
  5. Ομοία επιθεώρησις δύναται να γίνη και εκτάκτως εις πάντα χρόνον.
'Αρθρo 8: Ληξιαρχικά βιβλία - Ληξιαρχικαί πράξεις
  1. Προς βεβαίωσιν της αστικής καταστάσεως του φυσικού προσώπου τηρούνται εις έκαστον ληξιαρχείον βιβλία γεννήσεων, γάμων, θανάτων και εκθέσεων.
  2. Τα ληξιαρχικά βιβλία είναι δημόσια.
  3.  Εις τα ληξιαρχικά βιβλία καταχωρίζονται αι πράξεις, αι έχουσαι αντικείμενον την βεβαίωσιν γεννήσεως, γάμου ή θανάτου του φυσικού προσώπου, την μεταβολήν του περιεχομένου ή την διόρθωσιν τοιαύτης ληξιαρχικής πράξεως.
  4. Η καταχώρισις ή διόρθωσις ή μεταβολή του περιεχομένου των ληξιαρχικών πράξεων γίνεται επί τη δηλώσει του προς τούτο οριζομένου υπό του παρόντος νόμου προσώπου.
  5.  Τα κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου βιβλία αριθμούνται και μονογραφούνται υπό του κατά τόπον αρμοδίου Ειρηνοδίκου.
  6. Η προμήθεια των ληξιαρχικών βιβλίων βαρύνει τον προυπολογισμόν των δήμων και κοινοτήτων.
    [Αρχή Τροποποίησης]
  7. Μετά την έναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών, ο τύπος και ο τρόπος τήρησης των οικείων ληξιαρχικών βιβλίων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης – ΠΡΟΣΘ. ΠΑΡ. 7 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13 ΤΟΥ Ν. 3345/05, ΦΕΚ-138 Α’ [Τέλος Τροποποίησης]
Με την παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν. 3345/05, ΦΕΚ-138 Α’ ορίζεται ότι : «Με απόφασή του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μπορεί να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής "με εντολή του" στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης, προκειμένου για τη χορήγηση αντιγράφων ληξιαρχικών πράξεων από τα πρωτότυπα αυτών, καθώς και για τη διεκπεραίωση της σχετικής αλληλογραφίας».
 
'Αρθρo 9: Στοιχεία περιεχόμενα εις άπασας τας ληξιαρχικάς πράξεις
  • Αι ληξιαρχικαί πράξεις καταχωρίζονται εις τα ληξιαρχικά βιβλία κατ' αύξοντα αριθμόν, περιέχουν δε, πέραν των εις τα άρθρ. 22,31 και 34 του παρόντος νόμου, οριζομένων, κατά περίπτωσιν στοιχείων και τα κάτωθι:
  1. ον τόπον, την ώραν, την ημέραν, τον μήνα, και το έτος της καταχωρίσεως.
  2. Το όνομα και επώνυμον του ληξιάρχου.
  3.  Το όνομα και επώνυμον των εμφανισθέντων.
  4.  Την δήλωσιν του ληξιάρχου ότι εβεβαι’ωθη και δαι τινων μέσων περί της ταυτότητος των εμφανισθέντων.
  5. Την δήλωσιν ότι η καταχωρισθείσα πράξις ανεγνώσθη και εβεβαιώθη παρά των εμφανισθέντων.
  6.  Την υπογραφήν των εμφανισθέντων, ή εφ’ όσον ούτοι αγνοούν ή αδυνατούν να υπογράψουν, τον λόγον του κωλύματος τούτου.
  7. Την υπογραφήν του ληξιάρχου.
  8.  Την προσυπογραφήν του καταχωρίσαντος την πράξιν υπαλλήλου.
  • Εφόσον γεγονός έλαβε χώραν ενώπιον του ληξιάρχου δύναται ο ληξίαρχος να βεβαιοί τούτο εις την ληξιαρχικήν πράξιν.
'Αρθρo 10: Δήλωσις δι' αντιπροσώπου και υπό προσώπων αγνοούντων την ελληνικήν
  1. Ο κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου εις δήλωσιν υπόχρεως δύναται να προβή εις ταύτην ενώπιον του ληξιάρχου και δι' αντιπροσώπου, έχοντος ειδικήν εντολήν δυνάμει συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου, γενομένης μνείας περί τούτου εις την οικείαν ληξιαρχικήν πράξιν.
  2. Ο δηλών πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 14ον έτος της ηλικίας του, άλλως εκπροσωπείται υπό του νομίμου αυτού αντιπροσώπου.
  3.  Εκλιπόντων των υπό του παρόντος νόμου οριζομένου εις δήλωσιν υποχρέων, εις ταύτην δύναται να προβή πας έχων έννομον συμφέρον.
  4. Αν ο ληξίαρχος αμφιβάλλη περί της ταυτότητας των εμφανισθέντων, δύνανται να προσλάβη δύο ενήλικους μάρτυρες.
  5.  Αν οι δηλούντες ή οι μάρτυρες αγνοούν την ελληνικήν, προσλαμβάνεται ερμηνεύς, όστις ορκίζεται ενώπιον του ληξιάρχου, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων των άρθρ. 252 και 408 του Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας, γενομένης περί τούτου μνείας εις την πράξιν.
'Αρθρo 11: Δηλώσις υπό αναπήρων, τυφλών και κωφαλάλων
  1. Aν ο δηλών ληξιαρχικόν γενονός είναι ανάπηρος ή τυφλός και δεν δύναται να υπογράψη τη συνταχθείσα ληξιαρχικήν πράξιν, γίνεται εις το τέλoς αυτής μνεία του λόγου, δι' όν ούτος δεν δύναται να υπογράψη.
  2. Αν ο δηλών είναι κωφός, δύναται όμως να αναγιγνώσκη, η πράξις συντάσσεται τη δηλώσει του, αι δε τυχόν προς αυτόν ερωτήσεις απευθύνονται εγγράφως.
  3.  Αν ο δηλών είναι κωφός και δεν γνωρίζη ανάγνωσιν ή είναι άλαλος ή κωφάλαλος χωρεί, υποχρεωτικώς, διαδοχή εις την σειράν των υποχρέων προς δήλωσιν. "Υπόχρεος προς δήλωση του γάμου μεταξύ προσώπων, ανήκουν και τα δύο στις κατηγορίες που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο είναι για τον πολιτικό γάμο ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας που τον τέλεσε και για το θρησκευτικό γάμο ο οικείος θρησκευτικός λειτουργός". (αντικ. από άρθρ. 13 Ν.1438/84).
'Αρθρο 12: Αποδεικτική δύναμις ληξιαρχικών πράξεων
  • Η κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου καταρτιζομένη ληξιαρχική πράξις γεννήσεως, γάμου και θανάτου αποδεικνύει:

α.Μέχρι της επί πλαστότητι προσβολής τα γεγονότα, άτινα ο ληξίαρχος βεβαιοί ως λαβόντα χώραν ενώπιον αυτού.
β.Μέχρις αποδείξεως του εναντίου, τα γεγονότα, των οποίων ο ληξίαρχος βεβαιοί ότι έλαβε γνώσιν εκ των δηλώσεων των εμφανισθέντων.

  • Ξέναι, ως και μη αναγκαίοι δια την κατάρτισιν των ληξιαρχικών πράξεων αναγραφαί, ουδεμίαν έχουν αποδεικτικήν ισχύν.
  • Τα υπό του ληξιαρχικού εκδιδόμενα αντίγραφα και αποσπάσματα έχουν ομοίαν προς τα πρωτότυπα αποδεικτικήν ισχύον.
  • Επί πλειόνων ληξιαρχικών πράξεων αφορωσών εις το αυτό γεγονός ως επικρατεστέρα θεωρείται η εγκύρως συνταχθείσα προγενεστέρα τοιαύτη, των λοιπών κηρυσσομένων ανισχύρων διά πράξεως του Εισαγγελέως Πρωτοδικών, ή όπου δεν εδρεύει Εισαγγελέας, του Ειρηνοδίκου, εις την περιφέρειαν των οποίων υπάγεται το ληξιαρχείον όπου έχει καταχωρισθή η κηρυσσομένη ως ανίσχυρος πράξις.  
'Αρθρο 13: Διόρθωσις στοιχείων ληξιαρχικών πράξεων
  1. Πρός διόρθωσιν ληξιαρχικής πράξεως απαιτείται τελεσίδικος δικαστική απόφασις.
  2. Σφάλματα, προφανώς εκ παραδρομής, παρεισφρήσαντα εις ληξιαρχικήν πράξιν, μη αφορώντα δε εις τον τόπον, ημέραν, μήνα, έτος και ώραν τελέσεως του εις την πράξιν βεβαιουμένου γεγονότος, δύνανται να διορθωθούν επίσης και αδεία του Εισαγγελέως Πρωτοδικών, ή, όπου δεν εδρεύει Εισαγγελέας, του Ειρηνοδίκου, εκδιδομένη μετά έρευναν και εξακρίβωσιν των πραγματικών στοιχείων, επί τη αιτήσει παντός έχοντος έννομον συμφέρον.
  3. Σφάλματα, προφανώς εκ παραδρομής, παρεισφρήσαντα εις ληξιαρχικήν πράξιν, αφορώντα δε εις τον τονισμόν ή τους γραμματικούς και φθογγολογικούς κανόνες τωνεις αυτήν στοιχείων, δύνανται επίσης να διορθωθούν και άνευ αδείας του Εισαγγελέως Πρωτοδικών ή του Ειρηνοδίκου, υπό του αρμοδίου ληξιάρχου, μετά προηγουμένην υπ' αυτού έρευναν και εξακρίβωσιν των πραγματικών στοιχείων επί τη αιτήσει παντός έχοντος έννομον συμφέρον.
'Αρθρο 14: Μεταβολαί στοιχείων ληξιαρχικών πράξεων
  1. Μεταβολές που επέρχονται στην κατάσταση του φυσικού προσώπου μετά τη σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων, ένεκα νομιμοποιήσεως, αναγνώρισης, αποκήρυξης, αμφισβήτησης, προσβολής της πατρότητας, υιοθεσίας τέκνου και λύσης υιοθεσίας, διαζυγίου, ακύρωσης γάμου, προσθήκης ή μεταβολής ονόματος, επωνύμου, ιθαγενείας, θρησκεύματος, ή αλλαγής φύλου, καταχωρίζονται στο περιθώριο της οικείας ληξιαρχικής πράξης, μέσα σε ένα (1) μήνα αφότου αυτές οι μεταβολές έλαβαν χώρα.
  2. Βραδύτερη δήλωση είναι δεκτή από το ληξίαρχο, συνεπάγεται όμως τις κυρώσεις, που προβλέπονται από το άρθρο 49 του ίδιου νόμου όπως το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 αυτού αντικαταστάθηκε με την παρ. 8.3. του άρθρου 26 του ν. 2130/93" (αντικ. των παρ. 1 και 2 από την παρ. 6 του άρθρου 14 του Ν. 2503/97, ΦΕΚ-107 Α').
  3. Υπόχρεος προς δήλωσιν είναι ο δι' αιτήσεως ή δι' άλλης πράξεώς του προκαλέσας την μεταβολήν, ως και εκείνος του οποίου μετεβλήθη η αστική κατάστασις.
'Αρθρο 15: Ληξιαρχικαί πράξεις γεγονότων βεβαιουμένων δια δικαστικών αποφάσεων
Ληξιαρχικής πράξις συντάσσεται και περί γεγονότος γεννήσεως ή γάμου ή θανάτου, βεβαιουμένου δια τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως, ως λαβόντος χώραν δι' ωρισμένον χρόνον, επι τη προσαγωγή προς τον ληξίαρχων αντιγράφου της αποφάσεως, νομίμως κεκυρωμένου.
 
'Αρθρο 16: Σύνταξις δήλωσης για το γάμο και τη βάπτιση" (τροποπ. από παρ. 1 άρθρ. 4 Νόμ. 1250/82)
  1. Ο θρησκευτικός λειτουργός, ο τελέσας ή συμπράξας εις ιεροπραξίαν βαπτίσεως ή γάμου, υποχρεούται να συντάξη επί τόπου, άμα των πέρατι της ιεροπραξίας, δήλωσι περιέχουσαν πάντα τα στοιχεία της οικείας ληξιαρχικής πράξεως, υπογραφομένην υπ' αυτού.Την ίδια υποχρέωση έχει ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας που δέχθηκε τη δήλωση για την τέλεση του γάμου". (προσθ. παρ. 2 άρθρ. 4 Νομ. 1250/82).
  2. «Τη δήλωση που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο υπογράφουν επίσης επί μεν θρησκευτικού γάμου οι σύζυγοι και ο παράνυμφος, επί δε πολιτικού οι σύζυγοι και οι μάρτυρες.
    Επί βαπτίσεως την ανωτέρω δήλωση υπογράφουν επίσης ο πατέρας ή η μητέρα ή άλλος από τους οικείους ή ο ανάδοχος.
    Αν αυτοί είναι αγράμματοι υπογράφουν ως μάρτυρες δύο από αυτούς που παρέστησαν.» (αντικ. παρ. 2 από το άρθρο 13 του Ν. 1438/94, ΦΕΚ 60 Α').
'Αρθρο 17: Ανασύνταξις ληξιαρχικών πράξεων
  • Εν περιπτώσει απωλείας ή καταστροφής, εξ οιουδήποτε λόγου, εν όλω ή εν μέρει, ληξιαρχικού τίνος βιβλίου, δύναται, αιτήσει παντός, να καταχωρισθή εκ νέου εις το εν χρήσει οικείον ληξιαρχικόν βιβλίον πράξις, περιεχομένου εις το απολεσθέν ή καταστραφέν βιβλίον πράξις, κατά τα εξής περιπτώσεις:
  1. Αν προσάγηται επίσημον αντίγραφον τοιαύτης πράξεως, εκδοθέν από της απώλειας ή καταστροφής τους βιβλίου, οπότε η νέα πράξις καταχωρίζεται ομοία προς την παλαιάν δι' αντιγραφής εκ του προσαχθέντος αντιγράφου, κρατουμένου εφεξής εν τω αρχείω του ληξιαρχείου αντί του οποίου εκδίδεται νέον αντίγραφον, εφ' απλού χάρτου, προς τον προσαγαγόντα αυτό.
  2. Αν το γεγονός βεβαιούται δια τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως.
  • Ωσαύτως, εν περιπτώσει φθοράς, λόγω χρήσεως ληξιαρχικού τίνος βιβλίου, ανασυντάσσεται τούτο, μερίμνη του ληξιάρχου, την αδεία του οικείου Εισαγγελέως Πρωτοδικών ή, όπου δεν εδρεύει Εισαγγελεύς, του Ειρηνοδίκου. Τα ανασυντασσόμενα ώς άνω βιβλία θεωρούνται, ως προς την ακρίβειαν της αντιγραφής, υπό του οικείου Εισαγγελέως ή Ειρηνοδίκου, συντασσομένης σχετικής πράξεως εις το τέλος αυτών.
'Αρθρο 18: Ανασύνταξις καταστραφέντων αρχείων

Τα αρχεία των ληξιαρχείων, τα οποία, καθ' οιονδήποτε τρόπον, ήθελον τυχόν καταστραφή ή απολεσθή, εν όλων ή εν μέρει, ανασυνιστώνται μερίμνη των οικείων ληξιάρχων, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων, του Νόμ. 2809/1954 "περί ανασυστάσεως των καταστραφέντων Αρχείων των Δικαστικών Γραφείων της Πόλεως Ζακύνθου", δια αποφάσεως του Υπουργού των Εσωτερικών, εκδιδομένης μετά πρότασιν του οικείου νομάρχου και δημοσιευομένης δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Δια της αποφάσεως ορίζεται και πάσα εν γένει αναγκαία λεπτομέρεια αφορώσα εις την ανασύστασιν των καταστραφέντων αρχείων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΟΠΟΥ ΣΤΟ Α' ΕΔΑΦ. ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 18 ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ "ΝΟΜΑΡΧΗΣ" ΕΦΕΞΗΣ ΝΟΕΙΤΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ - ΑΠΟ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 ΤΟΥ Ν. 2503/97,ΦΕΚ-107 Α'.

 
'Αρθρο 19 Ακύρωσις ανυπογράφων ληξιαρχικών πράξεων
  1. Ληξιαρχικαί πράξεις, ευρισκόμεναι ανυπόγραφοι υπό του συντάξαντος αυτά ληξιάρχου, φέρουσαι όμως τας υπογραφάς των λοιπών συμπραξάντων κατά νόμον εις την κατάρτισιν αυτών των προσώπων, περιβάλλονται το κύρος δημοσίου εγγράφου δια κυρωτικής πράξεως, υπογραφόμενης δε κάτωθι εκάστης ανυπογράφου πράξεως εις ην θέσιν έδει να υπήρχεν η υπογραφή του συντάξαντος ληξιάρχου.
  2. Ληξιαρχικαί πράξεις, ευρισκόμεναι ανυπόγραφοι υπό των συμπραξάντων κατά νόμον εις την κατάρτισιν αυτών προσώπων, φέρουσαι όμως την υπογραφήν του συντάξαντος ταύτας ληξιάρχου, περιβάλλονται το κύρος δημοσίου εγγράφου, μετά πρόσκλησιν προς υπογραφήν τούτων υπό των συμπραξάντων και μη υπογραψάντων προσώπων και παρέλευσιν απράκτου χρονικού διατήματος ενός μηνός από της προσκήσεως, δια κυρωτικής πράξεως, υπογραφομένης υπό του υπηρετούντος ληξιάρχου. Την αδυναμίαν υπογραφής των συμπραξάντων προσώπων, λόγω επελθόντος θανάτου, μακράς αποδημίας, αφανείας ή οιασδήποτε φυσικής ή νομικής ανικανότητος, αναπληροί η υπογραφή του ληξιάρχου.
  3.  Δια την καταχώρισιν της, κατά τας παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου, κυρωτικής πράξεως απαιτείται προηγουμένη έγγραφος άδεια του οικείου Εισαγγελέως Πρωτοδικών, ή, όπου δεν εδρεύει Εισαγγελεύς, του Ειρηνοδίκου, εκδιδομένη κατ' αίτησιν των ενδιαφερομένων ή και αυτεπαγγέλτως, μετά έρευναν των πραγματικών περιστατικών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β'
ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
'Αρθρο 20
  • Εντός δέκα ημερών από του τοκετού δηλούται η γέννησις εις τον ληξίαρχον του τόπου, εν ω αύτη έλαβε χώραν, επί τη προσαγωγή πιστοποιήσεως ιατρού ή μαίας, υποχρεουμένων εις την έκδοσιν ταύτης, εν αδυναμία δε εκδόσεως της βεβαιώσεως, επί τη βάσει υπευθύνου δηλώσεως του υποχρέου.
[Αρχή Τροποποίησης]
Στην περίπτωση που προβλέπεται από το άρθρο 1464 του Αστικού Κώδικα, προσάγεται και η δικαστική άδεια που δόθηκε στη γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο – ΠΡΟΣΘ. ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΒΔΟΜΟ ΤΟΥ Ν. 3089/02, ΦΕΚ-327 Α’
[Τέλος Τροποποίησης]
  • Βραδύτερη δήλωση είναι δεκτή από το ληξίαρχο, συνεπάγεται,όμως, τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 49 του ιδίου νόμου" (αντικ. από άρθρο 26 παρ. 8 Ν. 2130/93).
  • Καταργείται από το άρθρο 26 παρ. 8 Ν. 2130/93
'Αρθρο 21: Υπόχρεοι προς δήλωσιν των γεννήσεων
  1. Υπόχρεοι πρός δήλωσιν των γεννήσεων είναι: α) ο πατήρ, β) ο ιατρός, γ) η μαία και δ) πας οιοσδήποτε παραστάς κατά τον τοκετόν.
  2. Η υποχρέωσις των κατά το παρόν άρθρον κατά τάξιν επομένων γεννάται μόνο ελλείποντος ή κωλυομένου προς δήλωσιν του προηγουμένου.
  3. Η δήλωσις δύναται να γίνη και υπό της μητρός ή αντιπροσώπου αυτής, έχοντος ειδικήν εντολήν δυνάμει συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου.
'Αρθρο 22: Στοιχεία της πράξης γεννήσεως
  • Η ληξιαρχική πράξις γεννήσεως, πλήν των εν άρθρ. 9 στοιχείων, περιέχει:
  1. Το όνομα και επώνυμον, το επάγγελμα και την κατοικίαν του δηλούντος.
  2. Τον τόπον την ώραν, την ημέραν, τον μήνα και το έτος του τοκετού.
  3.  Το φύλο του νεογνού και τη σειρά γέννησής του.
  4.  Το όνομα, το επώνυμο και τη δημοτικότητα του νεογνού". (αντικ. από άρθρο 14 Ν. 1348/84).
  5. Το όνομα και επώνυμον, την ιθαγένειαν, το θρήσκευμα, το επάγγελμα, την κατοικία και τα στοιχεία εγγραφής εις το μητρώον αρρένων και τα δημοτολόγια των γονέων.
  6.  Το γένος της μητρός.
     
  • Επί συγχρόνου πολλαπλής γεννήσεως γίνεται ιδία πράξις κι έκαστον νεογνόν και κατά τρόπον ώστε να εμφαίνηται η διαδοχική σειρά των γεννήσεων.
'Αρθρο 23: Τοκετοί εν ιδρύματι ή κατά την διάρκειαν ταξιδείου
  1. Αν ο τοκετός συμβή εις μαιευτήριον, νοσοκομείον, κλινική, φυλακή, ή εις άλλον ίδρυμα ή κατάστημα, εις δήλωσιν υπόχρεως είναι και η διεύθυνσις τούτων. Η υπό ταύτης γενομένη δήλωσις είναι πάντοτε έγγραφος.
  2. Αν συμβεί γέννησις εν πλω, συντάσσεται περί ταύτης ληξιαρχική πράξις υπό του πλοιάρχου ή του αναπληρωτού τούτου. Αντίγραφον της πράξεως ταύτης αποστέλλεται δια του λιμενάρχου της πρώτης προσεγγίσεως του πλοίου εις τον ληξίαρχον της έδρας του λιμεναρχείου προς καταχώρισιν εις το βιβλίον γεννήσεων.
  3. Αν συμβεί γέννησις κατά την διάρκειαν ταξειδίου δια σιδηροδρόμου, αυτοκινήτου ή αεροσκάφους, η περί ταύτης ληξιαρχική πράξις συντάσσεται υπό του ληξιάρχου του τόπου ένθα απεβιβάσθη η λεχω.
'Αρθρο 24: Πράξις γεννήσεως εκθέτου
  1. Ο ευρών νεογνόν έκθετον υποχρεούται το βραδύτερον μέχρι της επομένης ημέρας να προβή εις δήλωσιν περί τούτου παρά τη αστυνομική αρχή, ήτος υποχρεούται να παράσχη, εντός τριών ημερών, εγγράφως εις τον ληξίαρχον του τόπου της ευρέσεως πάσαν πληροφορίαν απαραίτητον δια την σύνταξιν της ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως.
  2. Αν το νεογνόν αφεθή ή παραδοθή εις βρεφοκομείον ή άλλον τοιούτον ίδρυμα, η διεύθυνσις αυτού υποχρεούται, εντός τριών ημερών, εις έγγραφον δήλωσιν της γεννήσεως προς τον κατά την προηγουμένην παράγραφον ληξίαρχον.
  3. Η ληξιαρχική πράξις δέον να περιλαμβάνη την ώραν, την ημέραν, τον μήν, το έτος, τον τόπον και τας περιστάσεις της ευρέσεως, το είδος και τα διακριτικά σημεία των ενδυμάτων ή άλλων αντικειμένων του νεογνού, τα χαρακτηριστικά ή άλλα διακριτικά αυτού, την χρονολογίαν καθ' ην πιθανολογείται η γέννησις, το φύλο, την αρχήν, το ίδρυμα ή το πρόσωπον, εις το οποίον παρεδόθη το παιδίον, και το όνομα αυτού. Αν δεν εξηκριβώθη καθ' οιονδήποτε τρόπον ότι το νεογνόν είχε βαπτισθή και λάβει ωρισμένον όνομα, ο ληξίαρχος σημειοί τούτο εν τη ληξιαρχική πράξει ως αβάπτιστον.
  4. Ο ληξίαρχος κατά την σύνταξιν, της περί ης πρόκειται πράξεως, δίδει εις το έκθετον επώνυμον, πατρώνυμο και μητρώνυμο.
'Αρθρο 25: Ονοματοδοσία
Το όνομα του νεογνού καταχωρίζεται στη ληξιαρχική πράξη της γέννησης ύστερα από δήλωση των γονέων του που ασκούν τη γονική μέριμνα ή του ενός από αυτούς εφόσον έχει έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή.
Αν ο ένας από τους γονείς δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα, η δήλωση του ονόματος γίνεται από τον άλλο γονέα.
Αν και οι δύο γονείς δεν υπάρχουν ή δεν έχουν γονική μέριμνα, το όνομα καταχωρίζεται με δήλωση αυτού που έχει την επιτροπεία του προσώπου του τέκνου.
Η γενομένη σύμφωνα με τα ανωτέρω δήλωση ονοματοδοσίας δεν ανακαλείται (αντικ. από άρθρ. 15 Ν. 1438/84).
 
'Αρθρο 26: Καταχώρισις βαπτίσεως εις το βιβλίον γεννήσεων
  1. Η βάπτισις καταχωρίζεται εις το περιθώριον της ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως εντός ενενήκοντα ημερών από της τελέσεως αυτής, επί τη προσαγωγή δηλώσεως του τελέσαντος ή συμπράξαντος εις την ιεροπραξίαν θρησκευτικού λειτουργού. Μετά την πάροδον της προθεσμίας αυτής, η σχετική δήλωση γίνεται δεκτή από το ληξίαρχο, συνεπάγεται, όμως, τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 49 του ιδίου νόμου" (αντικ. από άρθρο 26 παρ. 8 Ν. 2130/93).
  2. Υπόχρεοι προς δήλωσιν της βαπτίσεως είναι: α) ο βαπτισθείς, εφ' όσον έχει συμπληρώσει το 14ον έτος της ηλικίας του, β) ο πατήρ ή η μήτηρ ή άλλος έχων την επιμέλειαν του προσώπου αυτού, γ) ο ανάδοχος και δ) οι συγγενείς εξ αίματος του βαπτισθέντος μέχρι και του τρίτου βαθμού, εφαρμοζόμενης της παρ. 2 του άρθρου 21.
  3. Η εν τω περιθωρίω ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως σημειουμένη βάπτισις περιλαμβάνει την χρονολογίαν της βαπτίσεως, το εις νεογνόν τυχόν δοθέν όνομα, το όνομα και επώνυμον του δηλούντος, του αναδόχου, του ιερέως και των τυχόν κατά το άρθρο 10 προσληφθέντων μαρτύρων.
'Αρθρο 27: Καταχώρισις βαπτίσεως εις το βιβλίον εκθέσεων
  1. Αν η βάπτισις ετελέσθη εις τόπον άλλο παρά τον ης γεννήσεως, ο ληξίαρχος του τόπου της βαπτίσεως, δεχόμενος την δήλωσιν συντάσσει έκθεσιν περί της βαπτίσεως εις το βιβλίον εκθέσεων.
  2. Αντίγραφον της εκθέσεως ταύτης διαβιβάζει, εντός δέκα ημερών, εις τον ληξίαρχον του τόπου γεννήσεως, οφείλοντα να ενεργήσει κατά το άρθρ. 26 παρ. 3 του παρόντος νόμου.
'Αρθρο 28: Καταχώρισις τυχόν θρησκεύματος επί μη Χριστιανών
Επί μη χριστιανών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των προηγουμένων άρθρ. 26 και 27.
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ'
ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΑΜΟΥ
 
'Αρθρο 29: Προθεσμία δηλώσεως του γάμου
  1. Ο γάμος δηλώνεται στο ληξίαρχο του τόπου της τελέσεώς του μέσα σε σαράντα μέρες από την τέλεσή του με την προσαγωγή αντιγράφου της πράξης που συνέταξε για την τέλεση ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας ή ο θρησκευτικός λειτουργός που ευλόγησε το γάμο. Αντίγραφο της πράξης αυτής είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στο ληξίαρχο, μέσα στην ίδια προθεσμία, ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας ή ο θρησκευτικός λειτουργός που τη συνέταξεν (τροποπ. από παρ. 3 άρθρ. 4 Ν. 1250/82).
  2. Βραδύτερη δήλωση είναι δεκτή από το ληξίαρχο, συνεπάγεται, όμως, τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 49 του ιδίου νόμου". (αντικ. από άρθρο 26 παρ. 8 Ν. 2130/93).
  3. Kαταργείται από άρθρο 26 παρ. 8 Ν. 2130/93.
'Αρθρο 30: Υπόχρεοι προς δήλωσιν γάμου
Υπόχρεως προς δήλωσιν του γάμου είναι εκάτερος των συζύγων.
 
'Αρθρο 31: Στοιχεία της πράξεως γάμου
Η ληξιαρχική πράξις του γάμου, πλην των εν άρθρ. 9 στοιχείων περιέχει:
  1. Το όνομα και επώνυμο, την ιθαγένειαν, το θρήσκευμα και δόγμα, το επάγγελμα, τον τόπον και το έτος γεννήσεως και την κατοικίαν των συζύγων.
  2. Το όνομα και επώνυμον των γονέων των συζύγων.
  3. Τα στοιχεία εγγραφής των συζύγων εις το δημοτολόγιον.
  4.  Αν ο γάμος έχει τελεσθεί με ιεροπαξία, το θρήσκευμα και το δόγμα της τέλεσης, το χώρο όπου έγινε και το όνομα και το επώνυμο του θρησκευτικού λειτουργού (τροποπ. από παρ. 4 άρθρου 4 Ν. 1250/82).
  5. Τον βαθμόν γάμου των συζύγων.
  6. Τα στοιχεία της πράξης που συνέταξε για την τέλεση του γάμου ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας ή ο θρησκευτικός λειτουργός (τροποπ. από παρ. 4 άρθρου 4 Ν. 1250/82).
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ'
ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
 
'Αρθρο 32: Προθεσμία δηλώσεων θανάτου. Προϋπόθεσις συντάξεως πράξεως θανάτου
  1. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου, συντάσσεται εντός είκοσι τεσσάρων ωρών από το θάνατο, αφού προσαχθεί έγγραφη πιστοποίηση θανάτου που εκδίδεται από τον ιατρό που νοσήλευσε τον θανόντα ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος ιατρός από τον ιατροδικαστή ή τον ιατρό πραγματογνώμονα που ορίζεται από την οικεία αστυνομική ή δικαστική αρχή.
  2. Εν ελλείψει των εν τη προηγουμένη παραγράφω ιατρών, η ληξιαρχική πράξις συντάσσεται επί τη βάσει εγγράφου πιστοποιήσεως της οικείας αστυνομικής αρχής (αντικ. από άρθρο 26 παρ. 8 Ν. 2130/93).
  3.  Ο ιατρός υποχρεούται σε κάθε περίπτωση θανάτου να δηλώνει την αιτία του θανάτου, αναφέροντας και την αρχική, την ενδιάμεση και την τελική που προκάλεσε το θάνατο.
  4. Οι ασκούντες το επάγγελμα ιατροί υποχρεούνται, εντός μηνός από της εις τινα ληξιαρχικήν περιφέρειαν εγκαταστάσεών των, ν' αποστέλλουν εις τον οικείο ληξίαρχον δείγμα της υπογραφής των, προς διαπίστωσον του γνησίου ταύτης. Οι ήδη εγκατεστημένοι ιατροί υποχρεούνται εις την αποστολήν του δείγματος του παρόντος νόμου.
  5. Η κατά την προηγουμένης παράγραφον υποχρέωσις δεν υφίσταται δια τους ιατρούς, τους εγκατεστημένους εις την περιφέρειαν των ειδικών ληξιαρχείων. Το γνήσιον της υπογραφής των ιατρών τούτων πιστοποιείται, είτε παρά της διευθύνσεως του οικείου νοσηλευτικού ιδρύματος, παρ' ω συνέβη ο θάνατος, είτε παρά της αρμοδίας αστυνομικής αρχής της κατοικίας ή ασκήσεως του επαγγέλματος αυτών, είτε και παρά του ιατρικού συλλόγου, του οποίου ούτοι είναι μέλη.
'Αρθρο 33: Υπόχρεοι προς δήλωσιν του θανάτου
  1. Υπόχρεοι πρός δήλωσιν του θανάτου είναι: α) οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος οι συνοικούντες μετ' αυτού ή εις τον αυτόν τόπον ευρισκόμενοι και β) πας κατά τον θάνατον παρευρεθείς.
  2. Η δήλωσις δύναται να γίνει και υπό του διατηρούντος γραφείον Κηδειών, εις ον ανατέθη η εκφορά του νεκρού, ή του υπ' αυτού εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου.
  3. Εν περιπτώσει εκτελέσεως θανατικής ποινής ο διευθυντής των φυλακών αποστέλλει, εντός είκοσι τεσσάρων ωρών, από ταύτης, προς τον ληξίαρχον του τόπου της εκτελέσεως τη πιστοποιούσαν τον θάνατον του εκτελεσθέντος έκθεσιν του ιατρού και άπαντα τα στοιχεία δια την κατά νόμον σύνταξιν της ληξιαρχικής πράξεως θανάτου.
'Αρθρο 34: Στοιχεία της πράξεως θανάτου
  • Η ληξιαρχική πράξις θανάτου, πλην των εν άρθρω 9 στοιχείων περιέχει:
  1. Το όνομα και επώνυμον, το επάγγελμα και την κατοικίαν του δηλούντος.
  2. Τον τόπον, την ώραν, την ημέρα, τον μήν και το έτος του θανάτου.
  3. Το όνομα και επώνυμον, την ιθαγένειαν, το θρήσκευμα, τον τόπον και το έτος γεννήσεως, το επάγγελμα και την κατοικίαν του θανόντος.
  4. Τα στοιχεία εγγραφής του θανόντος εις μητρώον αρρένων και δημοτολόγιον.
  5.  Το όνομα και επώνυμον του συζύγου ή την δήλωσιν ότι ο θανών ήτο άγαμος.
  6. Το όνομα επώνυμον και την κατοικία των γονέων του θανόντος.
  7.  Το όνομα και το έτος γεννήσεως των τυχόν ανηλίκων τέκνων του θανόντος.
  8. Την αιτίαν θανάτου.
  • Αν τινα των στοιχείων τούτων είναι άγνωστα, γίνεται μνεία τούτου εις την πράξιν.
'Αρθρο 35: Αδεια ταφής
  1. Ουδεμία άδεια προς ενταφιασμόν δίδεται υπό της αρμοδίας αρχής, άνευ πιστοποιητικού του ληξιάρχου, εκδιδομένου εφ' απλού χάρτου, περί του ότι συνετάφη η ληξιαρχική πράξις θανάτου.
  2. Η άδεια ταφής εκδίδεται από το δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας του τόπου όπου συνέβη ο θάνατος ή μεταφέρθηκε ο νεκρός για ενταφιασμό, με την προσαγωγή σε αυτόν έγγραφης βεβαίωσης του οικείου ληξιάρχου ότι καταχωρήθηκε η ληξιαρχική πράξη θανάτου στο σχετικό βιβλίο (αντικ. της παρ. 2 από την παρ. 7 του άρθρου 14 του Ν. 2503/97, ΦΕΚ-107 Α').
'Αρθρο 36: Σύνταξις ληξιαρχικής πράξεως θανάτου μετά τον ενταφιασμόν
  1. Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται, με βεβαίωση του δημάρχου ή προέδρου της κοινότητας, να δοθεί άδεια ταφής και χωρίς την κατά το προηγούμενο άρθρο πιστοποίηση του ληξιάρχου. Στην περίπτωση αυτή ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας υποχρεούται να δηλώσει εγγραφως, μέσα σε δύο (2) ημέρες το αργότερο, το γεγονός του θανάτου στον αρμόδιο ληξίαρχο, για τη σύνταξη της οικείας ληξιαρχικής πράξης θανάτου. Στη δήλωση αυτή αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης θανάτου και το γεγονός, ως και ο λόγος που έγινε ο ενταφιασμός προς της συντάξεώς της (αντικ. της παρ. 1 από την παρ. 8 του άρθρου 14 του Ν. 2503/97, ΦΕΚ-107 Α').
  2. Εξαιρουμένης της περιπτώσεως της προηγουμένης παραγράφου, αν προ της συντάξεως της ληξιαρχικής πράξεως θανάτου εγένετο ενταφιασμός, η ληξιαρχική πράξις θανάτου συντάσσεται μόνον αδεία του Εισαγγελέως Πρωτοδικών, ή, όπου δεν εδρεύει Εισαγγελεύς, του Ειρηνοδίκου, μετά εξακρίβωσον των πραγματικών περιστατικών, εφ' όσον πρόκειται περί θανάτου συμβάντος προ τριάκοντα, κατ' ανώτατον όριον ημερών, άλλως κατόπιν δικαστικής αποφάσεως, βεβαιούσης το γεγονός του θανάτου.
'Αρθρο 37: Πράξεις θανάτου νεογνών
  1. Ο ληξίαρχος, εις ον δηλούται, εντός δέκα ημερών από του τοκετού, θάνατος νεογνού, περί της γεννήσεως του οποίου δεν εγένετο ληξιαρχική πράξις, συντάσσει ληξιαρχικήν πράξιν γεννήσεως.
  2. Εις την πράξιν ταύτην αναγράφεται ότι το νεογνόν δεν υφίσταται εν τη ζωή, άνευ μνείας ότι τούτο εγεννήθη ζων ή νεκρόν.
  3. Επί διακοπής κυήσεως προς της συμπληρώσεως εκατόν ογδοήκοντα ημερών από της ενάρξεώς της δεν συντάσσεται ληξιαρχική πράξις.
'Αρθρο 38: Ανεύρεσις πτώματος αγνώστου ταυτότητος. Μη ανεύρεσις του σώματος θανόντος
  1. Αν ευρεθή πτώμα, του οποίου η ταυτότης είναι δυσδιάγνωστος, επί τη εκθέσει της αρχής, συντάσσεται η ληξιαρχική πράξις θανάτου, αναφερομένων των υπαρχόντων ασφαλών γνωρισμάτων και των συλλεγέντων εκ των αναγκαιούντων προς σύνταξιν της ληξιαρχικής πράξεως στοιχείων.
  2. Αν αγνοείται ο τόπος θανάτου, η ληξιαρχική πράξις δύναται να συντάσσηται υπό του ληξιάρχου του τόπου ευρέσεως του πτώματος.
  3. Τα εν τη παρ. 1 του παρόντος άρθρου ισχύουν αναλόγως και αν είναι βέβαιον ότι πρόσωπον τι απέθανε δεν ευρέθη όμως το σώμα αυτού.
'Αρθρο 39: Θάνατος εν ιδρύματι ή κατά την διάρκειαν ταξιδίου- Αφάνεια
  1. Αν ο θάνατος συμβή εις νοσοκομείον, μαιευτήριον, κλινικήν, φυλακήν, στρατώνα ή εις άλλο ίδρυμα ή κατάστημα, υπόχρεος εις δήλωσιν είναι και η δεύθυνσις τούτων. Η υπό γενομένης δήλωσις είναι πάντοτε έγγραφος.
  2. Αν ο θάνατος συμβή κατά την διάρκειαν ταξιδίου δια πλοίου, σιδηροδρόμου, αυτοκινήτου ή αεροσκάφους δια την σύνταξιν της ληξιαρχικής πράξεως θανάτου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 2 και 3 του παρόντος νόμου.
  3. Αν, προ της συντάξεως ληξιαρχικής πράξεως θανάτου, εν ω τόπω ούτος συνέβη, νεκρός μεταφερθή εις άλλην ληξιαρχικήν περιφέρειαν προς ταφήν, η ληξιαρχική πράξις θανάτου συντάσσεται εις το ληξιαρχείον του τόπου της ταφής.
  4.  Αν εν ναυαγίω απολεσθή όταν το πλήρωμα και άπαντες οι επιβάτες, η ναυτική αρχή, η βεβαιούσα το δυστύχημα, μεριμνά όπως συνταχθούν αι ληξιαρχικαί πράξεις θανάτου υπό του ληξιάρχου του τόπου της έδρας της.
  5.  Αν απολεσθή μέρος μόνον του πληρώματος ή των επιβατών και μεταξύ αυτών απολεσθούν και οι εν παρ. 2 του άρθρου 23 του παρόντος νόμου αναφερόμενοι αξιωματικοί, αι ληξιαρχικαί πράξεις θανάτου συντάσσονται υπό του ληξιάρχου της έδρας του πρώτου λιμένος του κατάπλου του πλοίου.
    Αν το πλοίο βυθισθή, αι ληξιαρχικαί πράξεις συντάσσονται υπό του ληξιάρχου της έδρας, της βεβαιούσης τον θάνατον ναυτικής αρχής.
  6.  Αι κατά τας παρ. 4 και 5 του παρόντος άρθρου ληξιαρχικαί πράξεις θανάτου συντάσσονται επί τη βάσει της σχετικής εκθέσεως της βεβαιούσης το δυστύχημα ναυτικής αρχής.
  7. Αν κηρυθεί τις άφαντος, συντάσσεται περί του γεγονότος τούτου ληξιαρχική πράξις, ενώπιον του ληξιάρχου της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του αφάντου, καταχωριζομένη εις το βιβλίον εκθέσεων, επί τη βάσει τελεσιδίκου και δημοσιευθείσης κατά νόμον δικαστικής αποφάσεως.
    Η άρσις της αφανείας ως και η μεταβολή του χρόνου ενάρξεως ταύτης καταχωρίζονται εις το περιθώριον της ληξιαρχικής πράξεως της αφανείας, επί τη βάσει τελεσιδίκου και δημοσιευθείσης κατά νόμον δικαστικής αποφάσεως.
    Υπόχρεως προς δήλωσιν των, κατά τα προηγούμενα εδάφια, γεγονότων, είναι ο αιτησάμενος την κήρυξιν της αφανείας ή την άρσιν ταύτης ή την μεταβολήν του χρόνου ενάρξεως αυτής, ως και πας έχων έννομο συμφέρον.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε'
ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ
 
'Αρθρο 40: Ληξίαρχοι εν τη αλλοδαπή - Τηρητέα βιβλία
  1. Καθήκοντα ληξιάρχου δια τους εν αλλοδαπή 'Ελληνας ασκεί ο προϊστάμενος της ελληνικής προξενικής αρχής ή ο υπό τούτου οριζόμενος προξενικός υπάλληλος.
  2. Παρ' εκάστη ελληνική προξενική αρχή τηρούνται τα εν παραγράφω 1 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου οριζόμενα βιβλία.
  3. Τα βιβλία ταύτα αριθμούνται και μονογραφούνται υπό του Γενικού Επιθεωρητού του Υπουργείου Εξωτερικών, η δε προμήθεια αυτών βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου τούτου.
'Αρθρο 41
Οι ληξιαρχικές πράξεις για τη γέννηση, το γάμο ή το θάνατο 'Ελληνα υπήκοου που γίνονται στο εξωτερικό από ξένες αρχές έχουν αποδεικτική δύναμη και στην Ελλάδα, εφ' όσον τηρήθηκαν οι διατυπώσεις που ορίζει ο νόμος του τόπου της σύνταξής τους (αντικ. από άρθρο 4 Ν. 1250/82).
 
'Αρθρο 42: Υποχρέωσις δηλώσεως ληξιαρχικών γεγονότων λαμβανόντων χώραν εις την αλλοδαπήν
  1. Οι εν τη αλλοδαπή 'Ελληνες υπήκοοι υποχρεούνται όπως, τα γεγονότα, δηλούν ενώπιον της κατά τόπον αρμοδίας ελληνικής προξενικής αρχής, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου.
  2. Ληξιαρχικά γεγονότα γέννησης, γάμου και θανάτου Ελλήνων υπηκόων που συμβαίνουν στην αλλοδαπή μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους και στις επιχώριες αρχές (αντικ. από Ν. 1438/84). Στην περίπτωση αυτή οι υπόχρεοι οφείλουν μέσα σε τρείς μήνες από τη σύνταξη της πράξης να υποβάλλουν αντίγραφό της στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, εκτός εάν ζητήσουν τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης και ενώπιον της αρμόδιας ελληνικής προξενικής αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 344/1976. Αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης σε επίσημη μεταγραφή μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι και απευθείας στο Ληξιαρχείο Αθηνών.
  3.  Ληξιαρχικά γεγονότα γεννήσεων και γάμων λαμβάνοντα χώραν εν την αλλοδαπή, δια δεν συνετάγη ληξιαρχική πράξις κατά τας διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων, δύνανται να καταχωρίζονται εις το ληξιαρχείον Αθηνών εις ειδικόν προς τούτο βιβλίον, αδεία του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, εφαρμοζομένων και εν προκειμένω των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 20 και της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του παρόντος νόμου.
  4.  'Οποιος ζητεί την καταχώρηση ληξιαρχικών γεγονότων κατά την προηγούμενη παράγραφο, οφείλει να υποβάλει στην εισαγγελική αρχή βεβαίωση επικυρωμένη, για μεν τους γάμους από την αρμόδια πολιτική, εκκλησιαστική ή άλλη αρχή που να αποδεικνύει την τέλεση υποστατού γάμου κατά τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, για δε τις γεννήσεις της αρμόδιας αρχής ή κλινικής ή ιατρού (αντικ. της παρ. 4 από την παρ. 9 του άρθρου 14 του Ν. 2503/97, ΦΕΚ-107 Α').
  5. Ληξιαρχικόν γεγονός θανάτου 'Ελληνος ναυτικού, στρατιωτικού λαμβάνον χώραν εν τη αλλοδαπή, δι ο δεν συνετάγη ληξιαρχική πράξις κατά τας παραγράφους 1 και του παρόντος άρθρου ή κατά την παράγραφον 2 του άρθρου 39 του παρόντος νόμου, καταχωρίζεται εις το ληξιαρχείον Αθηνών εις ειδικόν προς τούτον βιβλίον.
    Η σύνταξις της περί ης πρόκειται πράξεως ενεργείται επί τη εκθέσει της αρμοδίας ναυτικής ή στρατιωτικής αρχής.
'Αρθρο 43: Αρμόδιον ληξιαρχείον προς καταχώρισιν ληξιαρχικών πράξεων συντασσομένων εν τη αλλοδαπή
Αι, κατά τας παραγράφους 1 και 2 του προηγουμένου άρθρου, συντασσόμεναι ληξιαρχικαί πράξεις καταχωρίζονται εις το ληξιαρχείον Αθηνών εις ειδικόν προς τούτο βιβλίον, μετά προηγούμενον έλεγχον αυτών υπό του ληξιάρχου Αθηνών.
 
'Αρθρο 44: Υποχρεώσεις ασκούντων καθήκοντα ληξιάρχων εν τη αλλοδαπή
  1. Ο εν τη αλλοδαπή ασκών καθήκοντα ληξιάρχου έχει τας υπό του άρθρου 4 του παρόντος νόμου οριζόμενας υποχρεώσεις πλην της, υπό του εδαφίου ή του αυτού άρθρου, οριζομένης τοιαύτης.
  2. Ούτος υποχρεούται ν' αποστέλλη προς το ληξιαρχείον Αθηνών αντίγραφο των ενώπιον αυτού συνταχθεισών παντός είδους ληξιαρχικών πράξεων ως και τα κατά την παράγραφον 2 του άρθρου 42 του παρόντος νόμου υποβληθέντα εις αυτόν αντίγραφα πράξεων, συνταχθεισών ενώπιον των επιχωρίων αρχών, αφορωσών δε εις 'Ελληνας υπηκόους, μετ'επισήμου μεταφράσεως των πράξεων και βεβαιώσεως σημειουμένης επί των πράξεων ότι ετηρήθησαν οι διατυπώσεις, ως ορίζει ο νόμος του τόπου της συντάξεως αυτών, εντός μηνός από της συντάξεως ή υποβολής εις αυτόν των πράξεων.
    Οσάκις δεν είναι εφικτή η μετάφρασις υπό των ελληνικών προξενικών αρχών συνταχθεισών ληξιαρχικών πράξεων, αύται αποστέλλονται υπό του εν τη αλλοδαπή ασκούντος καθήκοντα ληξιάρχου εις το Υπουργείον Εξωτερικών προς μετάφρασιν και εν συνεχεία, αποστολήν εις το ληξιαρχείον Αθηνών.
'Αρθρο 45: Διόρθωση ληξιαρχικών πράξεων που συντάχθηκαν στην αλλοδαπή
Τις κατά τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του αρθρου 13, αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών ή του ειρηνοδίκη,για εσφαλμένες ληξιαρχικές πράξεις, ασκεί στην αλλοδαπή ο προιστάμενος της ελληνικής προξενικής αρχής (αντικ. από άρθρο 26 παρ. 8 Ν. 2130/93).
 
'Αρθρο 46: Επιθεώρησις ληξιαρχικών βιβλίων τηρουμένων υπό ελληνικών αρχών
Η επιθεώρησις των ληξιαρχικών βιβλίων, των τηρουμένων υπό των εν τη αλλοδαπή ασκούντων καθήκοντα ληξιάρχου, ενεργείται υπό της Γενικής Επιθεωρήσεως του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΣΤ'
ΤΕΛΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
 
'Αρθρο 47: Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του παρόντος νόμου
[Αρχή Τροποποίησης]
  • Με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν:
  1. την κατάρτιση και τήρηση των ληξιαρχικών βιβλίων,
  2. την προσθήκη ή αντικατάσταση στοιχείων που απαιτούνται για τη σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων και την καταχώριση αυτών στα ληξιαρχικά βιβλία,
  3. την έκδοση αντιγράφων, πιστοποιητικών και αποσπασμάτων των ληξιαρχικών βιβλίων,
  4. κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εκτέλεση του νόμου.
     
  • Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ρυθμίζονται τα θέματα που αναφέρονται στην επιθεώρηση των ληξιαρχικών βιβλίων.
  • Ως την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων της παραγράφου 1 εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα ήδη εκδοθέντα σχετικά προεδρικά διατάγματα – ΑΝΤΙΚ. ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 35 ΤΟΥ Ν. 3274/04, ΦΕΚ-195 Α’

[Τέλος Τροποποίησης]

 
'Αρθρο 48: Ποινικαί διατάξεις
Τιμωρείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικος:
  1.  Ληξίαρχος, ιατρός ή νεκροσκόπος ιατρός ή μαία αρνούμενοι αδικαιολογήτως την εκπλήρωσιν των εν τω παρόντι νόμω επιβαλλομένων εις αυτούς καθηκόντων ή εκ προθέσεως παραλείποντες την εκπλήρωσιν αυτών.
  2. Ληξίαρχος παραλιπών να μηνύση τον μη εμπροθέσμως δηλώσαντα γεγονός, περί ου έδει να συνταχθή ληξιαρχική πράξις, εφ' όσον το γεγονός τούτο περιήλθεν οπωσδήποτε εις γνώσιν του ληξιάρχου.
  3. Ο κατά παράβασιν του παρόντος νόμου εκδίδων άδειαν πρός ενταφιασμόν, άνευ προηγουμένης βεβαιώσεως του ληξιάρχου περί συντάξεως της σχετικής ληξιαρχικής πράξεως.
  4. Δημόσιος υπάλληλος όστις υπόχρεως ων κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου ν' ανακοινώση εις τον ληξίαρχον ότι εκ της δικαιοδοσίας του δίδει χώραν προς σύνταξιν ληξλιαρχικής πράξεως, αμελεί τούτο και
  5. Ιατρός όστις ήθελε παραλείψει την κατά το άρθρον 32 παράγραφον 4 αποστολήν του δείγματος της υπογραφής αυτού. Η προ της εκδικάσεως της υποβληθείσης μηνύσεως αποστολή του δείγματος τούτου αίρει το αξιόποινον. 
     
'Αρθρο 49: Ποινική ευθύνη υποχρέων, εν περιπτώσει παραλείψεως δηλώσεως των ληξιαρχικών γεγονότων
  • Οι υπόχρεοι σε δήλωση ενώπιον του ληξιάρχου, που παραλείπουν την εμπρόθεσμηη δήλωση, τιμωρούνται :
  1. Με πρόστιμο μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) δραχμές, εφόσον έκαναν τη δήλωση εντός τριών (3) μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας που προβλέπεται από το άρθρο 14 παρ. 1, 20 παρ. 1, 26 παρ. 1 εδαφ. α' και 29 παρ. 1.
  2. Με χρηματική ποινή μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) δραχμές, εφόσον παρέλειψαν τη δήλωση μετά την πάροδο των προθεσμιών που προβλέπονται στην ανωτέρω περίπτωση α'" (αντικ. της παρ. 1 από την παρ. 10 του άρθρου 14 του Ν. 2503/97, ΦΕΚ-107 Α').
  3. Αι ποιναί αύται επιβάλλονται υπό του αρμοδίου Πταισματοδικείου ή Πλημμελειοδικείου κατά την διαδικασίαν των άρθρων 414 έως και 427 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  4.  "Δεν ασκείται ποινική δίωξη, εάν δε αυτή έχει ασκηθεί παύεται οριστικώς, εφόσον δεν εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση και ο υπόχρεος για τη δήλωση του κατά περίπτωση ληξιαρχικού γεγονότος πράξει αυτό εκπρόθεσμα (αντικ. από άρθρο 26 παρ. 8 Ν. 2130/93). Εάν η εκπρόθεσμη δήλωση γίνει μετά την παρέλευση τριών μηνών από την παρέλευση της υποχρεώσεως για την οικεία δήλωση, επικολλάται στην αίτηση χαρτόσημο χιλίων (1000) δραχμών, μετά την παρέλευση και αυτής της προθεσμίας, επικολλάται χαρτόσημο τριών χιλιάδων (3.000)δρχ. Μετά την ούτως επερχόμενην παύσιν της διώξεως, η δικογραφία τίθεται υπό του διώκοντος εις το αρχείον επί τη προσαγωγή πιστοποιητικού, εφ' απλού του ληξιάρχου περί της επί του ως άνω χαρτοσήμου εκπροθέσμου δηλώσεως.
  5.  Εν περιπτώσει καταδίκης ο γραμματεύς του δικάσαντος δικαστηρίου πέμπει προς τον αρμόδιον ληξίαρχον απόσπασμα της καταδικαστικής αποφάσεως, όπερ πρέπει να περιέχη πλήρη τα στοιχεία της εξ' υπαιτιότητος του καταδικασθέντος παραλειφθείσης ληξιαρχικής πράξεως, ο δε ληξίαρχος συντάσσει ταύτην άνευ αναβολής, εφ' όσον δεν συνετάχθη πρότερον επί εκπροθέσμω δηλώσει τινός των υποχρέων.
    Επί πλειόνων συνυποχρέων ή υπό τινος τούτων δήλωσις απαλλάσσει τους λοιπούς.
'Αρθρο50: Καταργούμεναι διατάξεις
Από της ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
  1. Ο νόμος 2430 της 29.6/14.7.1920 "περί των ληξιαρχικών πράξεων, πλην των παραγράφων 3,4,5 και 8 του άρθρου 3 αυτού.
  2. Ο νόμος 4485 της 5/7.3.1930 "περί τροποποιήσεως του νόμου 2430" πλην του άρθρου 2 αυτού.
'Αρθρο 51: Χρόνος ενάρξεως ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται μετά εξ μήνας από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ' Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.