JavaScript Menu by Deluxe-Menu.com
 
06 Μαΐου 2014  
Ο Δήμος μας->Υπηρεσίες Δήμου->Δημοτολόγιο


ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟΥ
 
Τήρηση Δημοτολογίου
  1. Δημοτολόγιο τηρείται σε κάθε δήμο και κοινότητα, στο οποίο γράφονται, με αίτηση των ενδιαφερομένων ή αυτεπαγγέλτως, ο δημότες και των δύο φύλων, κατά οικογένεια, με ιδιαίτερο για κάθε οικογένεια αριθμό.
  2. Κάθε δήμος και κοινότητα τηρεί και τα ακόλουθα, βοηθητικά του δημοτολογίου, βιβλία :α) ευρετήριο δημοτών, β) μητρώο θηλέων και γ) βιβλίο πληθυσμού.
  3. Για διευκόλυνση των υπηρεσιών και καλλίτερη εξυπηρέτηση των δημοτών επιτρέπεται τα στοιχεία του δημοτολογίου και των άλλων βιβλίων να τηρούνται παράλληλα και με σύστημα καρτελλών ή άλλα σύγχρονα τεχνικά μέσα.
Στοιχεία Δημοτολογίου
Στο δημοτολόγιο αναγράφονται ο αριθμός της οικογενειακής μερίδας, ο αύξων αριθμός εγγραφής κάθε μέλους στην οικογενειακή μερίδα, η χρονολογία εγγραφής, το επώνυμο, το κύριο όνομα, το όνομα του πατέρα, το όνομα της μητέρας, η χρονολογία γεννήσεως, η κατοικία, το θρήσκευμα, ο τρόπος και η χρονολογία κτήσεως της Ελληνικής ιθαγένειας και της ιδιότητας του δημότη, το έτος και ο τόπος εγγραφής στα μητρώα αρρένων, η χρονολογία διαγραφή και η αιτιολογία αυτής και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο που βπροβλέπει ο τύπος των φύλλων του δημοτολογίου.
 
Στοιχεία βοηθητικών βιβλίων
  1. Στο ευρετήριο αναγράφονται αλφαβητικά το επώνυμο, το κύριο όνομα, το όνομα του πατέρα, το όνομα της μητέρας και ο αριθμός της οικογενειακής μερίδας του δημοτολογίου.
  2. Στο μητρώο Θηλέων στο οποίο η καταχώρηση γίνεται κατά έτος γεννήσεως, αναγράφονται το επώνυμο και το όνομα της εγγραφομένης, το όνομα του πατέρα, το όνομα της μητέρας, το επώνυμο και το κύριο όνομα του συζύγου και ο αριθμός της οικογενειακής μερίδας του δημοτολογίου.
  3. Στο βιβλίο πληθυσμού περιλαμβάνονται τα στοιχεία των δημοτών που εγγράφονται και διαγράφονται.
Τύπος, διαστάσεις δημοτολογίου και δαπάνη εκτύπωσης
  1. Ο τύπος των φύλλων των βιβλίων, που αναφέρονται στο άρθρο 1, εμφαίνεται στα συνημμένα στο παρόν υποδείγματα.
  2. Οι διαστάσεις του δημοτολογίου ορίζονται σε 0,40 έως 0,43 μ. οριζόντια και σε 0,50 έως 0,55 μ. κάθετα, των ,δε βοηθητικών βιβλίων ανάλογες, ώστε να είναι εύκολη και άνετη η αναγραφή σ 'αυτά των στοιχείων του προηγουμένου άρθρου.
  3.  Η ποιότητα του χαρτιού πρέπει να είναι γραφής "ματ ή σατινέ" και βάρους των 100 γραμμαρίων ανά τ.μ.
  4. Τα δημοτολόγια και τα βοηθητικά βιβλία πρέπει να είναι βιβλιοδετημένα εξ ολοκλήρου, δηλαδή στη ράχη και στα πλευρά από ύφασμα καλής ποιότητας ή από δέρμα στη ράχη και τις γωνίες και με βιβλιοδετικό πανί στα πλευρά.
  5. Η δαπάνη προμήθειας του δημοτολογίου και των βοηθητικών βιβλίων βαρύνει τους προυπολογισμούς των δήμων και κοινοτήτων.
Οικογενειακοί φάκελλοι
Οι δήμοι και οι κοινότητες τηρούν φάκελλο για κάθε οικογένεια με υποφακέλλους για κάθε μέλος της οικογένειας, στους οποίους τίθενται αντίγραφα των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως και γάμου των συζύγων, ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως κάθε τέκνου, θανάτου των μελών της οικογένειας, πιστοποιητικά εγγραφής των αρρένων μελών της οικογένειας στα μητρώα αρρένων, αντίγραφα τυχόν υφισταμένων τίτλων περί τιμητικών διακρίσεων και καθε άλλο στοιχείο στην προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του δημότη.
 
Τρόπος ενέργειας των εγγραφών και μεταβολών στο δημοτολόγιο
  1. Κάθε εγγραφή, διαγραφή, μεταφορά από τη μία σε άλλη οικογενειακή μερίδα, προσθήκη ελλειπόντων στοιχείων,διόρθωση εσφαλμένων στοιχείων καθώς και κάθε άλλη μεταβολή στο δημοτολόγιο ενεργείται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προυποθέσεις, είτε αυτεπαγγέλτως, βάσει επισήμων στοιχείων που υπάρχουν στο δήμο ή την κοινότητα, είτε κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, πάντοτε με πράξη του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας.Η πράξη αυτή του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας προσυπογράφεται από τον προιστάμενο του δημοτολογίου, δημοτικό υπάλληλο για τους δήμους και από τον κοινοτικό υπάλληλο για τις κοινότητες, καταχωρίζεται στο δημοτολόγιο και είναι αμέσως εκτελεστή.
  2. (Καταργήθηκε από την παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α' και η παρ. 3 του ίδιου άρθρου πήρε τον αριθμό 2).
  3. Οι αποφάσεις που εκδίδονται από το Νομάρχη για τη διόρθωση ή προσθήκη στοιχείων εγγραφής, ως και κάθε άλλη κατά νόμο μεταβολή στα μητρώα αρρένων εκτελούνται και ως προς τα δημοτολόγια δια καταχρίσεως των στοιχείων στα οποία αναφέρονται οι αποφάσεις αυτές στα δημοτολόγια, από τα όργανα που ορίζονται στην παρ. 1 αυτού του άρθρου" (αντικ. της παρ. 3 από την παρ. 11 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α').
Πολλαπλές εγγραφές
  1. Κάθε 'Ελληνας υπήκοος είναι δημότης ενός δήμου ή μιας κοινότητας.
  2. Επί εγγραφών δημότη σε δημοτολόγια περισσοτέρων του ενός δήμου ή κοινότητας, επικρατέστερη είναι η εγγραφή στο δημοτολόγιο του δήμου ή της κοινότητας στον εκλογικό κατάλογο της οποίας είναι νόμιμα γραμμένος ο δημότης. Σε περίπτωση που δεν είναι γραμμένος σε εκλογικό κατάλογο, επικρατεί η τελευταία χρονολογικά εγγραφή.
    Η διαγραφή από τα άλλα δημοτολόγια ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγουμένου άρθρου.

     

Μεταδημότευση
  1. Ο ενήλικας ή ο έγγαμος μπορεί με αίτησή του να γίνει δημότης σε όποιο δήμο ή κοινότητα έχει αποκτήσει κατοικία πριν από μία διετία τουλάχιστον. Αν ένας από τους γονείς μεταδημοτεύσει, οι γονείς προσδιορίζουν με αμετάκλητη δήλωσή τους στο δήμαρχο ή πρόεδρο της κοινότητας, απ'όπου μεταδημοτεύει τη δημοτικότητα των ανηλίκων τέκνων τους. Αν για οποιοδήποτε λόγο δε γίνει η παραπάνω δήλωση, τα ανήλικα τέκνα, που έχουν τη δημοτικότητα αυτού που μεταδημοτεύει, ακολουθούν τη νέα δημοτικότητα του, αν όμως δεν την έχουν, διατηρούν τη δημοτικότητά τους.
  2. Η διετία της μόνιμης κατοικίας, που απαιτείται για τη μεταδημότευση, αποδεικνύεται με βεβαίωση της αστυνομικής αρχής στην περιφέρεια της οποίας υπάγεται ο δήμος ή η κοινότητα, που πρόκειται να γίνει η μεταδημότευση.
    Δεν απαιτείται η προυπόθεση της διετούς κατοικίας για τη μεταδημότευση :
    α) του ενός των συζύγων για ν'αποκτήσει τη δημοτικότητα του άλλου
    β) των πρώην συζύγων λόγω λύσεως του γάμου, για ν'αποκτήσουν τη δημοτικότητα που είχαν πριν από το γάμο
    γ) του ενήλικου, προκειμένου ν'αποκτήσει την αρχική δημοτικότητα που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του. Η δυνατότητα στην περίπτωση αυτή παρέχεται για μία μόνο φορά.
  3. Η μεταδημότευση γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη των νομίμων προυποθέσεων μεταδημοτεύσεως, με πράξη του δημάρχου ή προέδρου της κοινότητας. Η πράξη αυτή προσυπογράφεται από τον προιστάμενο του δημοτολογίου, δημοτικό υπάλληλο για τους δήμους και τον αρμόδιο κοινοτικό υπάλληλο για τις κοινότητες.
  4. Η πράξη του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας, περί μεταδημοτεύσεως καθίσταται από της καταχωρήσεως στο δημοτολόγιο εκτελεστή, αντίγραφο δε αυτής κοινοποιείται αμέσως στο δήμο ή στην κοινότητα από την οποία έγινε η μεταδημότευση, για τη διαγραφή του μεταδημοτεύοντος, καθώς και στον ενδιαφερόμενο.
  5. Η απόκτηση νέας δημοτικότητας δήμου ή κοινότητας συνεπάγεται την απώλεια της προηγούμενης δημοτικότητας.
Αποδεικτική δύναμη των εγγραφών στο δημοτολόγιο
  1. Η εγγραφή στο δημοτολόγιο αποτελεί την απόδειξη της ιδιότητας του δημότη του δήμου ή της κοινότητας.
  2. Τα στοιχεία του ονόματος, η οικογενειακή κατάσταση, ο τόπος, η ημερομηνία και το έτος γεννήσεως καθώς και η Ελληνική ιθαγένεια προκύπτουν από το δημοτολόγιο.
Ηλικία
  1. Οι δημότες γράφονται στα δημοτολόγια με τη χρονολογία (έτος, μήνα, ημέρα), που σημειώνονται στη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως αυτών, εφόσον η πράξη αυτή συντάχθηκε μέσα σε ενενήντα ημέρες από τη γέννηση.
  2. Εφόσον δεν συντάχθηκε ληξιαρχική πράξη γεννήσεως ή αυτή που συντάχθηκε απολέσθηκε με όλα τα επίσημα αντίγραφά της, ή η υπάρχουσα συντάχθηκε μετά τις ενενήντα ημέρες από τη γέννηση, οι μέν άνδρες γράφονται με το έτος που είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων, οι δε γυναίκες με το έτος που καθορίζεται από το δήμαρχο ή πρόεδρο της κοινότητας.
  3. Το έτος γεννήσεως της γυναίκας, με το οποίο γράφτηκε στο δημοτολόγιο, μπορεί, σε περίπτωση εσφαλμένης εγγραφής, να διορθωθεί, ύστερα από αίτηση της ενδιαφερομένης, ομοίως με πράξη του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας.
  4. Οι πράξεις του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας, περί καθορισμού ή διορθώσεως της ηλικίας γυναικών, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες, να στηρίζονται σε επίσημα στοιχεία και να εκδίδονται μετά από λεπτομερή έγγραφη εισήγηση του αρμόδιου δημοτικού ή κοινοτικού υπαλλήλου.
Καταχώρηση μεταβολών (αντικ. της μέσα σε " " επικεφαλίδας από την παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 2503/97, ΦΕΚ- 107 Α')
  • 1-2. (Καταργήθηκαν από την παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α').
  • 3. Οι εγγραφές, διαταγές, μεταδημοτεύσεις και οι πάσης φύσεως μεταβολές, που επέρχονται με πράξη του δημάρχου ή προέδρου κοινότητας καταχωρίζονται αμέσως στο δημοτολόγιο με μέριμνα και ευθύνη, για μεν τους δήμους του προϊσταμένου του δημοτολογίου δημοτικού υπαλλήλου και του δημάρχου, για δε τις κοινότητες του αρμόδιου κοινοτικού υπαλλήλου και του προέδρου της κοινότητας" (αντικ. της παρ. 3 από την παρ. 13 του άρθρου 9 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α').
Περιπτώσεις καταρτίσεως νέου δημοτολογίου
Σε περίπτωση αναγνωρίσεως νέας κοινότητας ή δήμου, καταρτίζεται νέο δημοτολόγιο, βάσει του υπάρχοντος δημοτολογίου, δια μεταφοράς των αντιστοίχων εγγραφών από το παλαιό στο νέο. Ανάλογη διαδικασία τηρείται σε περίπτωση δήμων ή κοινοτήτων ή προσαρτήσεως συνοικισμού σε άλλο δήμο ή κοινότητα.
 
Δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία υποβολής τους για την εγγραφή, διαγραφή, διόρθωση, μεταβολή, ή προσθήκη στοιχείων που λείπουν από το δημοτολόγιο και κάθε λεπτομέρεια για την ανασύνταξη αυτού, λόγω καταστροφής ή απώλειας, καθορίζονται με απόφαση στου Υπουργού Εσωτερικών.
-Τα ισχύοντα αναφέρονται παρακάτω.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:
Κώδικας διατάγματος για τα δημοτολόγια - Π.Δ. 497/91 (ΦΕΚ Α' 180)
 
 
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ
  1. Αίτηση του –της ενδιαφερόμενης (αυτοπροσώπως) προς τον Δήμο Ν. Κυδωνίας.
  2. Πιστοποιητικό γέννησης του συζύγου ή ατομικό (κατά περίπτωση).
  3.  Πιστοποιητικό γέννησης της συζύγου ή ατομικό (κατά περίπτωση).
  4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, με πλήρη στοιχεία (γάμου, εκλογικού αριθμού κλπ.).
  5. Σε κάθε πιστοποιητικό που θα χρησιμοποιείται για μεταδημότευση (παρ. 2,3 & 4 του παρόντος) πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνει τον Δήμο από τον οποίο μεταδημοτεύει ότι αυτό (το πιστοποιητικό) θα χρησιμοποιηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό και κατά συνέπεια αυτός πρέπει να αναγράφεται μαζί με τον εκλογικό αριθμό.
    (π.χ.» το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται ύστερα από αίτηση του/των ενδιαφερόμενων για μεταδημότευσή του/των στον Δήμο ………… Νομού……………)
  6. Ληξιαρχική πράξη γάμου των ενδιαφερομένων (όταν δεν αναφέρονται τα στοιχεία γάμου στο πιστ/κό οικογενειακής κατάστασης).
  7.  Υπεύθυνη δήλωση των ενδιαφερομένων περί διετούς μόνιμης κατοικίας που θα συνοδεύεται και από φωτοαντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ, ΟΤΕ, ή εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο. (τα παραπάνω συνοδευτικά δικαιολογητικά θα λαμβάνονται υπόψη όχι αθροιστικά αλλά τουλάχιστον ένα από αυτά).
  8. Το παραπάνω δικαιολογητικό (υπ’ αριθ. 6) δεν απαιτείται στην περίπτωση που για κάποιο από τα μέλη της οικογένειας : τον ή την σύζυγο, ή παιδιών, κάνουν ανάκτηση της αρχικής δημοτικότητας δηλ. αυτής που είχαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στον κάθε ενδιαφερόμενο για μια μόνο φορά.
  9.  Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών εφόσον είναι αρχική η εγγραφή τους.

     

Σημείωση 1η : με τις διατάξεις των άρθρων 5 του Ν.3242/04 (ΦΕΚ 102/Α΄) και 16 του Ν. 3448/06 (ΦΕΚ 57/Α΄), καθιερώθηκε η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών κατά την έκδοση διοικητικών πράξεων και ειδικότερα είτε κατόπιν συναίνεσης του ενδιαφερόμενου πολίτη είτε υποχρεωτικά από τη Διοίκηση. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι η απεμπλοκή των πολιτών από την αναζήτηση δικαιολογητικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση διοικητικών πράξεων, με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους κατά τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση. Ήδη αναζητούνται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα 28 δικαιολογητικά και μετά από εξουσιοδότηση του πολίτη 184 δικαιολογητικά.
Σ’αυτά περιλαμβάνονται και όλα τα παραπάνω και παρακάτω αναφερόμενα πιστ/κά του Δημοτολογίου.

Επιπλέον και κατά περίπτωση
  1. Για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άνω των 18 ετών απαιτούνται χωριστά δικαιολογητικά ήτοι: πιστ/κό γέννησης, υπεύθυνη δήλωση και τα λοιπά δικ/κά περί μονίμου κατοικίας.
  2. Για τα ανήλικα άρρενα τέκνα και εφόσον η ηλικία τους είναι άνω του ενός (1) έτους απαιτείται και πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο Αρρένων εφόσον αυτό δεν αναφέρεται σε κάποιο από τα παραπάνω δικαιολογητικά.
  3. Για τους Έλληνες που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και θέλουν να εγγραφούν στο Δημ/γιο για πρώτη φορά πρέπει απαραίτητα η Ληξιαρχική πράξη γέννησης τους να καταχωρηθεί και εκδοθεί από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών. Ειδικά για τους Έλληνες άνδρες που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και επιθυμούν την εγγραφή τους για πρώτη φορά στα Δημ/για ακολουθείται ειδική διαδικασία για την οποία γίνεται ενημέρωση από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μετά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2623/1998 οι ενδιαφερόμενοι που εγγράφονται στο δημοτολόγιο του οικείου Δήμου (δηλ. γίνονται δημότες) γίνονται ταυτόχρονα και εκλογείς στον ίδιο Δήμο, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Προθεσμίες που αφορούν την μεταδημότευση και εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ρυθμίζονται κάθε φορά με αποφάσεις των αρμοδίων Υπουργών.
 
Αρμόδιο γραφείο –Υπεύθυνος

Κατερίνα Φαλελάκη

Τηλ:  28210 34222
Fax:  28210 34202