Δήμος Νέας Κυδωνίας Νομού Χανίων


27-05-2009
Η Κυδωνία τότε και σήμερα

Διαχειριστής

O Δήμος μας το 1985 πήρε το σημερινό του όνομα και ζωντάνεψε μια λαμπρή αρχαία Κρητική πολιτεία, που τα ίχνη της έχουν χαθεί σήμερα.
Η ένδοξη πόλη της Κυδωνίας αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς Έλληνες και ξένους, αρχαίους και νεότερους, όμως σήμερα για τη θέση και τη φυσιογνωμία της γνωρίζομε ελάχιστα πράγματα γριφώδη και αντιφατικά.
Το όνομα "Κυδωνία" διατηρείται στην επαρχία αυτή του νομού Χανίων και στη Μητρόπολη.
 
Η ‘Επαρχία Κυδωνίας” ονομάστηκε έτσι από τους διοργανωτές της επανάστασης του 1821 σε κάποια διακήρυξη των πληρεξουσίων της Κρήτης, όπως μας πληροφορεί ο Κριτοβουλίδης (Απομνημονεύματα σελ. 121). Οι οπλαρχηγοί ήθελαν να αποκρούσουν την Τουρκική ονομασία "Χανιά Αγιασί" (Περίχωρα Χανίων) με την οποία ήταν γνωστή η Περιοχή από την κατάκτηση της Κρήτης (1669) και εντεύθεν.
Είναι εντυπωσιακό, ότι αυτή την ονομασία, ‘Επαρχία Κυδωνίας’, τη δέχτηκαν αργότερα και οι Τούρκοι, που εγκατέλειψαν στα έγγραφά τους την τουρκική προσωνυμία. Ετσι στον "Οργανικό Νόμο " του 1867 η Οθωμανική διοίκηση δέχτηκε και καθιέρωσε το όνομα αυτό για την επαρχία μας.
 
Η Μητρόπολη φέρει τον τίτλο της από τους Πρώτους μεταποστολικούς χρόνους. Η διάδοση του Χριστιανισμού στην Κρήτη συνδυάστηκε με την ίδρυση της ‘Επισκοπής Κυδωνίας”, που υπαγόταν στο Μητροπολίτη Γορτύνης αρχικά. Ο πρώτος μάλιστα επίσκοπος υπήρξε ο Κυδώνιος που αναφέρεται ότι συμμετείχε στη σύνοδο της Σαρδικής το 343 μ.Χ.
 
Μετά το 732/33 η επισκοπή πέρασε στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και αναφέρεται στα πρακτικά των Οικουμενικών συνόδων στα "Τακτικά” της εποχής των Ισαύρων (8ος αιώνας) και στα Τακτικά του Βασιλείου Β’ του Βουλγαροκτόνου (10ος - 11ος αι.)
 
Κατά την Αραβοκρατία (9ος - 10ος αι.) η επισκοπή έζησε υπό διωγμό και τα σχέδια εξισλαμισμού του νησιού ανάγκασαν όλους τους επισκόπους είτε να φύγουν είτε να πεθάνουν. Μετά την ανάκτηση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά (961) κέντρο εκκλησιαστικό της περιοχής έγινε η ‘Επισκοπή Αγιάς”, όπου σώζονται και ερείπια του επισκοπικού ναού. (Gerola “Monumenti…II σ. 61”).
 
Το 1204, μετά τη Δ'  Σταυροφορία η Επισκοπή Κυδωνίας είχε Λατίνο επίσκοπο, όπως άλλωστε όλη η Κρήτη, μέχρι και το 1645.
 
Με την Τουρκοκρατία επανιδρύθηκε η ορθόδοξη επισκοπή Κυδωνίας και από το 1900, αφού προσαρτήθηκε η γειτονική επαρχία, φέρει το σημερινό της όνομα, Κυδωνίας και Αποκορώνου.
 
 


Ήχοι - Βίντεο

Άλλα αρχεία