Δήμος Νέας Κυδωνίας Νομού Χανίων


27-05-2009
Λόγος και αντίλογος για τη θέση της αρχαίας Κυδωνίας

Διαχειριστής

Δεν είναι υπερβολή αν πει κανείς ότι η Κυδωνία είναι η Ατλαντίδα της στεριάς. Υπάρχει σύγχυση αληθινή σχετικά με τη Θέση και τις ακριβείς διαστάσεις της. Βέβαια η τελευταία λέξη της αρχαιολογικής επιστήμης δεν έχει λεχθεί, παρά το ότι το πλήθος και η συχνότητα των ευρημάτων ωθεί τους αρχαιολόγους στην ταύτιση της θέσης της Κυδωνίας με τη Θέση των σημερινών Χανίων. Κάτω από τα σημερινά Χανιά, κρύβεται η Κυδωνία, φαίνεται να πιστεύουν και να υποστηρίζουν σι σκαπανείς της ιστορίας μας και της κληρονομιάς μας.
 
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που προβάλλουν ισχυρό και τεκμηριωμένο αντίλογο. Σοβαρή και πειστική είναι για παράδειγμα η άποψη του Εμμ. Βαρδινογιάννη (Πεπραγμ. Β’ Κρητ. Συν. τ. Β’) ότι κακώς ταυτίζεται η Θέση Κυδωνίας και Χανίων με πειστήρια πενιχρά και ανίσχυρα.
 
Η πίστη στους περιηγητές και η αξιολόγηση των λίγων και περιστασιακών αρχαιολογικών ευρημάτων από το Καστέλι Χανίων και από την υπόλοιπη πόλη σαν ικανών αποδείξεων αμφισβητείται από το μελετητή. Η έλλειψη έρευνας ειδικής πλήρους και εμπεριστατωμένης από ειδικούς και έμπειρους αρχαιολόγους είναι επίσης ένα στοιχείο που δεν Πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.
Κατά την άποψη του κ. Βαρδινογιάννη η Θέση της Κυδωνίας είναι ο Κάστελλος Αγίας Κυριακής Βαρυπέτρου και κάθε άλλος συσχετισμός είναι πλάνη.
Υπάρχει μια επιγραφή του 3ου π.Χ. αι. από την Κυδωνία που μεταξύ άλλων πολλών τοπωνυμίων και γειτονικών οικισμών της Κυδωνίας αναφέρει και την “Αλχανίαν’. (Εν τα Αλχανίδι κώμα).
 
Η βιβλιογραφία για την επιγραφή είναι Πλούσια ήδη από το 1897 που εντοπίστηκε και σι σχολιαστές τη θεωρούν αρκετή απόδειξη ότι η Κυδωνία δεν ήταν ίδιος οικισμός με τα Χανιά (Αλχανία).
Η Αλχανία ή Λαχανία ήταν κώμη γειτονική και υποτελής της μεγαλύτερης Κυδωνίας, Ίσως το επίνειο ή προάστιο της αφού σ ’αυτήν η Κυδωνία αγόρασε Οικία και την παραχώρησε σε πρόξενο άλλης ξένης πόλης, σύμφωνα πάντα με την επιγραφή.
Άρα δεν ταυτίζεται ο χώρος Κυδωνίας και Χανίων. Κάθε μία ήταν ξεχωριστή πόλη με μακρές και ιδιαίτερες ιστορικές ρίζες. Έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι ο χώρος των Χανίων παρουσιάζει συνεχή Ιστορική ζωή από τα προϊστορικά ως τα βυζαντινά και βενετσιάνικο χρόνια. Η ονομασία ‘1Χανιά’ που έδωσαν σι Βενετοί το 1252 στην πόλη που έχτισαν και οχύρωσαν δεν ήταν πρωτότυπη και δεν Πήγασε από την έμπνευση του Βενετού στρατηγού που επέλεξε το σημείο. Άλλωστε όνομα Οπ υπάρχει σε έγγραφο του 1219. (Ν. Πλάτων: Χανιά - Αλχάνια: Επετηρίς Ετ. Κρητ. Σπουδώντ. Γ. 1940 σελ. 227 και Ν. Τωμαδάκη: Λαχανέας - Χανιά - Αθηνά ΜΗ’ 1938 σελ. 91). Το Θέμα πάντως της Κυδωνίας δεν εξαντλείται σε μια σύντομη καταγραφή. Μπορεί Κανείς να υποθέτει και να συμπεραίνει πολλά.
 
Οι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Κυδωνίας πρέπει κάποια πράγματα να γνωρίζουν και κάποια να διαισθάνονται και να ελπίζουν. Ο τελευταίος λόγος για τη λαμπρή προγονική μας πόλη δεν έχει λεχθεί. Το μέλλον σίγουρα κρύβει εκπλήξεις. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι πως κάθε εύρημα αρχαιολογικό, κάθε επισήμανση, παρατήρηση ή τυχαία ανακάλυψη, αποτελεί ένδειξη πολύτιμη.
Αμέτρητοι Κρητικοί Θησαυροί πήραν το δρόμο της φυγάδευσης και της λαθροκαπηλείας.
 
Τώρα ο τόπος μας και η ιστορία μας πρέπει να προστατεύεται από φρουρούς πρόθυμους και ευσυνείδητους. Μόνο έτσι οι σύγχρονοι “ευάλωτοι” Κρητικοί μπορούν να αποδείξουν ότι είναι απόγονοι μιας πλούσιας πολιτισμικής παρακαταθήκης και όχι ανάξιοι επίγονοι δυσβάστακτης κληρονομιάς.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Δυτική Κρήτη είναι ακόμα ανεξερεύνητη αρχαιολογικά. Επίσης ας μη μας διαφεύγει ότι και η Κνωσός μέχρι το 1896 ήταν άγνωστη. Ήταν Θαμμένη κάτω από ελαιώνες και αμπέλια. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί και ο «Εβανς» της Κυδωνίας.
Ας είναι Ελληνας τούτη τη φορά.


Ήχοι - Βίντεο

Άλλα αρχεία